買左個新 multimeter 唔識用

今日路過深水土步, 買左個新 multimeter 有得度 caps 的, 但我就咁夾對 probes  落隻 cap 度度唔到.... (隻 cap  已經 short 過腳放左電先度), 師兄們請賜教

要求唔太高可以試吓呢部,上星期華強買 160 蚊人仔,無同佢講價,尋日旺角和興見賣 $3xx,賺咗!我主要係想度電感,電容錶我已經有。

P1010625 (Large).JPG

原帖由 dulllou 於 2009-6-8 23:01 發表

或者簡單d 講, 即係 $1000 以內冇可能買到可以度到 22pf cap o既 DMM 啦 ? (知道左之後心裡好過d 喇... )

但點解五舊水級o既 DMM 都度唔到 100uf 以上o既 cap 呢 ? 因為咩 limitation ?

哩個得唔得

原帖由 dulllou 於 2009-6-8 23:01 發表

或者簡單d 講, 即係 $1000 以內冇可能買到可以度到 22pf cap o既 DMM 啦 ? (知道左之後心裡好過d 喇... )

但點解五舊水級o既 DMM 都度唔到 100uf 以上o既 cap 呢 ? 因為咩 limitation ?

如果你唔介意用大陸貨ge而且只係參考下個大概數字的話其實系可以買到ge...
我呢家隻錶雖然參數上話有4%+5dg 誤差,但起碼拎隻100p ge電容佢都出到103p俾我睇

原帖由 Leopard 於 2009-6-9 10:57 發表
但lcr meter無4位數都落唔到樓
有無d強國/平價點的推介?

見網上面都有d教做lc meter ge帖...
http://bbs.yleee.net/viewthread.php?tid=934&extra=page%3D1
呢排興玩Arduino 如果手上有m8 ge其實都值得試下ge(香港買mega8好貴...)
但好似要參考用ge電容/點感要几準下先得...

但lcr meter無4位數都落唔到樓
有無d強國/平價點的推介?

DMM兼用電容錶, 通常係用constant current source apply係粒電容做measurement.

I = C (dV/dt)

DMM會mon住voltage上升到saturate為止, 就憑所須時間就可計到capacitance.

不過, 太大capacitance, cap performs far from ideal, 如會有current leakage, 計出來唔準.
DMM又唔可以俾太大current charge粒電容, 量大電容好慢.

LCR meter會用multi frequency, 可以做到10次 measurement per second.

原帖由 kentnklee 於 2009-6-8 19:07 發表

早幾日係ssp 又係買multimeter有得度 caps ($17x), 臨俾錢時, 叫店員試一試 how to measure capacitance, 原來祗可以"吉"落指定個窿度, 如果D cap 短腳就度唔到, 最後冇買到, 等做下工課先再去買.

飛 2 條 jumper 出來做 probe 咪得囉

原帖由 hknightlife 於 2009-6-8 22:58 發表
我有部Sanwa CD772, 電容量程都係一樣.

50nF最少檔, accuracy係+/- 5% plus 10 counts on last digit. 即係度1nF cap, 誤差起碼有0.05nF (50pF).
要度22pF cap係無乜可能.

要度small cap準, 買過high frequency既LCR meter啦.

我有部Sanwa CD772, 電容量程都係一樣.

50nF最少檔, accuracy係+/- 5% plus 10 counts on last digit. 即係度1nF cap, 誤差起碼有0.05nF (50pF).

要度22pF (0.02nF) cap係無乜可能, 因為最後一個位有+/- 10 counts.
佢read到0.01 to 0.04 nF 係 within design spce.

要度small cap準, 買過high frequency既LCR meter啦.

原帖由 funghome 於 2009-6-8 20:31 發表
我有呢個呀....度到22pf wor

唔係度唔到o既...佢晌 0.03nf 同 0.04nf 之間跳來跳去....邊睇得出係 22pf...