買左個新 multimeter 唔識用

今日路過深水土步, 買左個新 multimeter 有得度 caps 的, 但我就咁夾對 probes  落隻 cap 度度唔到.... (隻 cap  已經 short 過腳放左電先度), 師兄們請賜教

原帖由 dulllou 於 2009-6-8 18:55 發表
今日路過深水土步, 買左個新 multimeter 有得度 caps 的, 但我就咁夾對 probes  落隻 cap 度度唔到.... (隻 cap  已經 short 過腳放左電先度), 師兄們請賜教

早幾日係ssp 又係買multimeter有得度 caps ($17x), 臨俾錢時, 叫店員試一試 how to measure capacitance, 原來祗可以"吉"落指定個窿度, 如果D cap 短腳就度唔到, 最後冇買到, 等做下工課先再去買.

原帖由 kentnklee 於 2009-6-8 19:07 發表

早幾日係ssp 又係買multimeter有得度 caps ($17x), 臨俾錢時, 叫店員試一試 how to measure capacitance, 原來祗可以"吉"落指定個窿度, 如果D cap 短腳就度唔到, 最後冇買到, 等做下工課先再去買.

我o個隻 mark 左個 -||- 晌 probe 度, 應該係用 probe 度啦, 而且都冇其他窿可以插

解決了.,....原來是 out of range....
我隨手拎左 2 粒來試, 一粒 470uf electrolytic, 一粒 22pf ceramic ... 2 粒都 out range.......... =.=

睇o黎我又一次晌冇睇清楚o既情況下買錯野啦...
呢隻 meter 只可以度 50nF ~ 100uF.......

原帖由 dulllou 於 2009-6-8 19:30 發表
我隨手拎左 2 粒來試, 一粒 470uf electrolytic, 一粒 22pf ceramic ... 2 粒都 out range.......... =.=

呢隻 meter 只可以度 50nF ~ 100uF.......

how much,

原帖由 dulllou 於 2009-6-8 19:30 發表

50nF ~ 100uF
底板電容都度唔到??
去換貨.

原帖由 kentnklee 於 2009-6-8 20:02 發表

how much,

365...

原帖由 kentnklee 於 2009-6-8 20:04 發表

50nF ~ 100uF
底板電容都度唔到??
去換貨.

冇啦, 三和再對上一級o個隻要 $560... 太貴... fluke 如果要做到同樣o既野大概都要大半千蚊
就算人o地肯同我換我都唔知可以換d 乜

我有呢個呀....度到22pf wor

原帖由 funghome 於 2009-6-8 20:31 發表
我有呢個呀....度到22pf wor

唔係度唔到o既...佢晌 0.03nf 同 0.04nf 之間跳來跳去....邊睇得出係 22pf...