超新手問題(做一個濕度+溫度計)

小弟想用HS1101+LM35+MCU(8051)+1602CLCD做一個濕度+溫度計
小弟零電子知識 略懂programming
有無c兄可以講解一下整個電路應該點接駁
同埋8051點控制clcd

你都冇ADC點整温度計~~
最簡單ADC0804都要有一隻
8bits ADC

原帖由 lawhun0083 於 2009-6-9 17:11 發表
你都冇ADC點整温度計~~
最簡單ADC0804都要有一隻
8bits ADC

ADC係用黎將Analog轉做digital?
咁我2粒sensor都係output V咁係唔係要2粒ADC?
小弟對電子真係零知識 唔該咁多位c兄指教

小弟都整過一個溫度計, 顯示用1602 clcd
溫度計用ds18b20  , 得三隻腳, 好簡單

大家可以交流下
不過首先你玩過 8051 控制led 閃動未?

原帖由 man1988 於 2009-6-9 17:48 發表

ADC係用黎將Analog轉做digital?
咁我2粒sensor都係output V咁係唔係要2粒ADC?
小弟對電子真係零知識 唔該咁多位c兄指教

唔一定..亦可以用analog switch

原帖由 man1988 於 2009-6-9 16:44 發表
小弟想用HS1101+LM35+MCU(8051)+1602CLCD做一個濕度+溫度計
小弟零電子知識 略懂programming
有無c兄可以講解一下整個電路應該點接駁
同埋8051點控制clcd

你睇左1602個datasheet就會知.....
佢講得好清楚了
仲有hs1101唔係analog output黎wor

简单d 用sht11咯

SHT11

analog switch可以用4066

原帖由 大蝦 於 2009-6-9 18:51 發表
小弟都整過一個溫度計, 顯示用1602 clcd
溫度計用ds18b20  , 得三隻腳, 好簡單

大家可以交流下
不過首先你玩過 8051 控制led 閃動未?

完全未接觸過 連燒錄器都未買
應該過幾日出去買野 不過香港買好似好貴...
淘寶加埋運費都唔平