響應環保, 請換燈膽

今日去華強, 見到有以下既燈泡賣, 見佢好光, 但只係3w 一盞

個外殼打開之後

於是乎買左幾隻replace 晒屋企既走廊燈

走廊燈

隻燈膽係用led 驅動既,  裏面3 粒1w 既led, 一個燈膽大約好似果d 細燈泡差唔多, 但長身少少
賣40 蚊人仔一隻, 而且仲講明, 如果無想要既頭(eg: 釘頭, 細螺絲頭) , 可以即場做, 仲有

因為裏面係用三粒led 既, 如果係led 壞左, 只會暗左, 而且仲有得換led 整番好佢!~~~~~但唔似燈膽咁燒左就熄晒, 當然如果係壞火牛就bye bye 啦(其實內地既人都識整, 因為換頭==換火牛)

因為實在慳電到爆, 呢d 燈應該幾有前途架!!
得閒去開華強北, 搵下d 賣led 既買番隻啦

Pretty good~~

Switching mode power supply for the LED, if yes it is really good !!!

凌兄, 好耐冇見!

原帖由 Joe_Black 於 2009-6-10 22:41 發表
凌兄, 好耐冇見!

好耐無見

原帖由 mvp007 於 2009-6-10 22:41 發表
Pretty good~~

Switching mode power supply for the LED, if yes it is really good !!!

隻野220v 既

led問題系窄角度和距離与光度不均衡!走廊可能ok,家居就不太好!厠所!

其實深圳家樂褔成日有時特價有飛仔慳電燈膽,11元,比平時平一半!

led一粒都系強光1-2元!

原帖由 alex008 於 2009-6-10 23:06 發表
led問題系窄角度和距離与光度不均衡!走廊可能ok,家居就不太好!厠所!

其實深圳家樂褔成日有時特價有飛仔慳電燈膽,11元,比平時平一半!

led一粒都系強光1-2元!

之前我買左一隻射燈既, 唔掂, 因為果d 係直射, 仲要前面加塊聚焦鏡果款先死
果d 係窄角度用既

但加左膠殼既款色係好唔同, 均衡得多.... 所以我專登影張走廊相比你看看

飛仔慳電燈唔係唔好, 但佢有warm up 時間, 同埋相對低用電量就去唔到, 最少9w 起錶
led 沒有 warm up時間, 即時就去到最光點......

1w 白光 LED  查實而家賣幾錢? 我想知道

之前係呢條 link 見到人用呢款電筒, 佢用果隻 LED 幾多 Watt? 咩野Q5係咪果d >100流明既standard? 上面賣幾錢粒/包?
其實自己想整番個電筒黎玩下, 係香港(華輝)睇過好貴
好似佢咁每粒獨立杯好定一個大杯放幾粒好呢?
另外, 係咪要有特別 circuit?
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=7894401

原帖由 用尸名 於 2009-6-10 23:31 發表
之前係呢條 link 見到人用呢款電筒, 佢用果隻 LED 幾多 Watt? 咩野Q5係咪果d >100流明既standard? 上面賣幾錢粒/包?
其實自己想整番個電筒黎玩下, 係香港(華輝 ...

查實有錢, 可以用100w 架, 拖舊水電可以當株罹紀果盞射燈來用添
我今日至見到100w 既led.... 賣350人仔

勁到爆!~~~

你看看d 人點用佢來做projector 了(查實我有錢我想做一隻1920x1080 既projector)
呢隻led 其實我認為將來會有廠商用佢來代替而家既hid 膽, 因為hid 實在好很貴同埋唔耐用
http://diy2005.aa.topzj.com/thread-392879-1-1.html

至於電源, 基本上3.6v, 電流夠大就得架啦, 華強係有賣 led 專用既火牛架, 一d 都唔貴,
好似以前用來谷石英燈果d 咁細隻, 但係d 銅線就要用好粗

原帖由 凌天羽 於 2009-6-11 00:07 發表

查實有錢, 可以用100w 架, 拖舊水電可以當株罹紀果盞射燈來用添
我今日至見到100w 既led.... 賣350人仔

勁到爆!~~~:go ...

好似以前用 overhead projector 咁 但佢會唔會用多好多電!?

我想做番好似手提電筒咁, 用果d一粒3W, 我用2000mAH 都頂得2個鐘度;
但真係實行會用 4-5粒led, 姐係半個鐘度就要換電, 會好無隱
有冇cheap d 但又夠光呢? <<<好矛盾