唔駛買 Xbee / 藍牙啦........

http://www.geocities.jp/arduino_diecimila/wifi/index_en.html

又係呢個日本 site.... 咁o岩我自己又有隻荒廢左冇用o既 La Fonera 晌老家... ....
聽日返阿媽度拎佢返來玩先

原帖由 dulllou 於 2009-6-12 19:01 發表
http://www.geocities.jp/arduino_diecimila/wifi/index_en.html

又係呢個日本 site.... 咁o岩我自己又有隻荒廢左冇用o既 La Fonera 晌老家... ....
聽日返阿媽度拎佢返來玩先

搞錯  正想開POST講
正到爆  LA FONERA 又平過XBEE/bt

嘩!!更正........Diy

不過我有問題..
E個係電腦一方既程式係為左佢e個project而設計..
我地自己做既.. 點令到connection?

原帖由 薯餅v.v 於 2009-6-12 19:52 發表
不過我有問題..
E個係電腦一方既程式係為左佢e個project而設計..
我地自己做既.. 點令到connection?

佢o個隻野叫 processing, 係 Arduino o既姊妹來的. processing 個 program 開出來個 interface 同 Arduino IDE 係一樣的. 俾你晌電腦寫 D program 出來再控制 Arduino 或者俾 Arduino 控制的

咁咪做到lcd via wifi
但係個fon仲可吾可以正常使用dd-wdt 既功能?

good 喎
fon 好平

原帖由 薯餅v.v 於 2009-6-12 20:43 發表
咁咪做到lcd via wifi
但係個fon仲可吾可以正常使用dd-wdt 既功能?

可以整到啊, wifi 乜都可以啦只要佢有 TTL 接位
至於部 fon 仲用唔用到我就唔知了, 不過反正對我來講部 FON 已經廢棄左, 淨係招呼 Arduino 都 OK 啦~

原帖由 dulllou 於 2009-6-12 22:14 發表

可以整到啊, wifi 乜都可以啦只要佢有 TTL 接位
至於部 fon 仲用唔用到我就唔知了, 不過反正對我來講部 FON 已經廢棄左, 淨係招呼 Arduino 都 OK 啦~

冇 你拎到番黎試下得吾得  ap+arduino

原帖由 薯餅v.v 於 2009-6-12 22:22 發表

冇 你拎到番黎試下得吾得  ap+arduino

我諗緊可唔可以用埋 fon 供電.....甚至將件 Mini Pro 收晌 fon 入便