升壓電路

想做一個升壓電路,想由1v升到3v,係網上搵到一隻ic係可以做到低電壓輸入。
http://www.powerdirect.com.tw/DS/3429fa.pdf
但係有d野唔明,想大家幫我睇下。
第1係,我想知點做到自己output出想要ge電壓,輸入係1v,輸出想要3v
第2係,SW同Vin之間連接ge4.7uH電感係有咩用,大左又或者細左會唔會降低佢d電壓又或者電流?定係佢係simple circuit?
第3係,FB果一個PIN係唔係要配合電阻去用?先至可以出到自己要ge電壓?
最後就係SHDN果一個PIN,真係唔知有咩用,DATASHEET話Logic Controlled Shutdown Input.咁姐係係唔係一個強制性關閉GE一個制?
如果唔用E粒IC,可以用咩IC?因為E一粒IC,真係唔係咁易搵= =,連淘寶都無

1. 用 FB 腳來 adjust (Datasheet page 5)
VOUT = 1.23V • [1 + (R1/R2)]

2. 將高低擺動o既交流電轉成直流電. 電感如果大左或者細左都會交流出交流入. 就係d hifi 佬成日講o既 "D 電唔乾淨"

3. 係開關

4. 如果唔介意efficiency 低, MAX756 很易買到 / 拆到 (datasheet)

原帖由 dulllou 於 2009-6-13 01:41 發表
1. 用 FB 腳來 adjust (Datasheet page 5)
VOUT = 1.23V • [1 + (R1/R2)]

2. 將高低擺動o既交流電轉成直流電. 電感如果大左或者細左都會交流出交流入. 就係d hifi 佬成日講o既 "D 電唔乾淨"

3. 係開關

4. 如果唔介意efficiency 低, MAX756 很易買到 / 拆到 (datasheet)

根據DATASHEET
VOUT = (VREF) [(R2 + R1) / R2]→1
R1 = (R2) [(VOUT / VREF) - 1]
設R2為100
R1=100[(3/1.25)-1]
R1=140[假設有140歐]
將R1=140代入公式1
Vout=1.25[(100+140)/100]
Vout=3
R3 = [(VIN / VREF) - 1] (R4)
R3係唔係都可以用設的方法去做?
但係
設R4為100
R3=[(0.9/1.25)-1](100)
R3=-28
咁R3到底係幾多???

講真.,.,,
唔係打擊你,,,,,
你要買升壓ic, 最緊要唔係咩野spec,,

最緊要的係鴨記買得到,,, 因為就算係華雞, 和hing 大舖,
都係得唔多的升壓ic,  所以呢,.,.,.,.
我驚你到時設計好都買唔到,,.,

當然, 如果你返大陸買或者訂外國的就另計

LT噶芯片贵而且唔好买,大陆都唔一定有

Farnell

原帖由 職業殺手 於 2009-6-13 02:19 發表

根據DATASHEET
VOUT = (VREF) [(R2 + R1) / R2]→1
R1 = (R2) [(VOUT / VREF) - 1]
設R2為100
R1=100[(3/1.25)-1]
R1=140[假設有140歐]
將R1=140代入公式1
Vout=1.25[(100+140)/100]
Vout=3
R3 = [(VIN / VREF) - 1 ...

唔洗接

搭單一問...
這個 --> 鋰離子電池5V升壓板 可以用來推 Arduino 嗎?  
可靠嗎? 我驚燒左部 Arduino.....

原帖由 rutellor 於 2009-6-13 13:21 發表

唔洗接

咁R4呢?

華雞唔見有升壓賣

原帖由 jackli 於 2009-6-13 09:22 發表
講真.,.,,
唔係打擊你,,,,,
你要買升壓ic, 最緊要唔係咩野spec,,

最緊要的係鴨記買得到,,, 因為就算係華雞, 和hing 大舖,
都係得唔多的升壓ic,  所以呢,.,.,.,.
我驚你到時設計好都買唔到,,.,

當然, 如果你返大陸買或者訂外國的就另計