回覆 40# 的帖子

如果你只想知道 8051, 用這個就可以. 不過, 學得 8051 就應該要試試寫完程式, 是否真的可以實行. 即硬件和軟件都要知點用. 而且, Emulator 沒有問題, 不代表硬件執行時沒問題.

我就用這個全數字 Emulator...:funk:

我用既 compiler 唔知係唔係最舊? 由讀書時到依家仲用緊

22/03/1988  06:20           144,340 X8051.EXE

8051 Macro Assembler   -   Version 4.02a
                Copyright (C) 1985 by 2500 A.D. Software, Inc.

原帖由 MCLL 於 2009-6-23 18:01 發表
我就用這個全數字 Emulator...:funk:

師兄,講下隻野叫咩名,分享下好嗎?
好型啊!

其實我都仍然學習中...
都係那句話, 用甚麼品牌的軟件, 硬件, Language, Editor, Emulator, Compiler, Burner, MCU 等等, 都沒有甚麼特別. 因為, 那些都只是 '工具', 最緊要是就手和自己識用, 而結果可能比較重要. 好似我用開那個 Emulator, 佢係用 '數字' 來表達, 而新版的 Emulator 就很多都用 GUI 來表達, 可以講簡單少少. 上載兩個 Emulator 行同一個程式圖片.

師兄,請問8051-2.JPG果隻叫咩名?
好想試玩下

原帖由 Sora 於 2009-6-24 23:21 發表
師兄,請問8051-2.JPG果隻叫咩名?
好想試玩下

睇圖, 嘩! 唔睇唔知, 原來係 1994 年產品, 都唔記得怎樣得來啦...

離題一問
8051 d chip(e.g AT89C51,AT89S51)
係唔係一定要落石英振盪器?
咁多位c兄有無d基本既8051電路可以參考下