[教學] [分享] 焦耳小偷 用盡1AA內所有電

焦耳小偷
KEY: joule thief

更新照明效果:
0.3s F5.6 iso800

成果:
未開燈:

開燈:

背後:(其實係用淨的萬用版)

材料
1 x 1AA 電池盒 $2
1 x 鐵磁環 $5
1 x 1K ohm 電阻 $0.5
1 x 1N4001 二極管 $1
1 x 2N3904 NPN 電晶體 $3
1 x 100uF 50V 電容 $0.5
10 x 3.7V 20mA LED $10
一堆電線 $1
total: $22

電路圖:

心得:
1. 個cap 用大D, 最少都要50V.,.,.,.,.
我玩果陣, 度過跨cap的電壓有38V......
之後唔小心short 左一short, 有火花
2. 整線圈果陣, 要好小心頭尾

後感:
真係好簡單的DIY, 成本低, 樂趣大,
仲有可以用盡D垃圾電!

背後的原理:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joule_thief

多謝dulllou, 不過佢依家唔知係邊, 成日都唔上
多謝欣賞

我都好掛著佢 係佢將arduino 帶入黎epc

我都好掛著佢 係佢將arduino 帶入黎epc
薯餅v.v 發表於 2010-2-26 19:02

佢真唔知去左邊.,.,..
團購後唔見左,,,,,
不過依家香港都係難買Atmel ATmega168...
所以我都係玩返8051
我希望之後會出多D新手常問的QA: e.g. 555, 324, 4017, 4013, 4030, uln2003.,.,.,.,.,.,
用黎解釋月經問題, 自己又清下concept

線圈點繞...同繞既方向

線圈點繞...同繞既方向
lamtszhin0528 發表於 2010-2-26 19:28

明唔明...

點解你有紅白2色線

點解你有紅白2色線
lamtszhin0528 發表於 2010-2-26 19:39

係用磁環, 加上電線....
本身只有磁環...

佢真唔知去左邊.,.,..
團購後唔見左,,,,,
不過依家香港都係難買Atmel ATmega168...
所以我都係玩返8051:h ...
jackli 發表於 2010-2-26 19:20

以上講既全部都吾識......要用就抄抄抄  不如你出教學~v~

明唔明...
jackli 發表於 26-2-2010 07:34 PM

幼線係底

cap 個uf值改做..大d or 細d有無問題