我都想整番個黎玩下~~

我都想整番個黎玩下~~
Motti_sir 發表於 2010-2-28 17:40

整la,.,.,.
真係唔錯嫁

我發個無個電容慮波光度差好遠
jamesting 發表於 2010-2-28 16:00

冇二極管同電容時輸出是交流脈沖,相反有的話就是直流電壓,光度自然唔同!

焦耳小偷
KEY: joule thief

更新照明效果:
0.3s F5.6 iso800

成果:
未開燈:

開燈:

背後:(其實係用淨 ...
jackli 發表於 2010-2-26 18:35

我都做過Joule thief,不過係改良版加左太陽能板同一粒兩極管做充電,變左太陽能罐(Sun Jar)~
日頭充電夜晚放電~

有冇話一定用用幾個線圈,or線圈比?

我都做過Joule thief,不過係改良版加左太陽能板同一粒兩極管做充電,變左太陽能罐(Sun Jar)~
日頭充電夜晚 ...
michaelp 發表於 2010-3-1 15:59

sunjar<<唔係已經係整成品咩?

明唔明...
jackli 發表於 2010-2-26 19:34

有冇話要繞幾多圈??

冇二極管同電容時輸出是交流脈沖,相反有的話就是直流電壓,光度自然唔同! ...
swagman 發表於 2010-2-28 18:00

Current有反向流動先稱為交流

防止逆向偏壓應該是屬於保護措施,或者想cap的電只流向led
但正向偏壓時也有voltage drop,應該用多了電
capa ...
michael2010 發表於 2010-2-27 12:02

efficiency係同led有關
led個forward bias current同光度non-linear既情況之下
即使係同樣power, 但係high current - short duty cycle既光度係會低過low current - long duty cycle (我係指average既光度, 唔係瞬間)
heat loss亦會大d

本人改良後作品......3粒led電筒..

本人作品3led電筒