上次試唔到原版,
之後唔訓氣
沉日再試多次
終於成功左!!!哈哈!

我琴日都整左個
用50圈整左個磁圈
推一粒LED OK,但係多左反而唔光
加CAP又係會暗左
唔知係咪我整錯野

唔該你啊...我試下整先!

我琴日都整左個
用50圈整左個磁圈
推一粒LED OK,但係多左反而唔光
加CAP又係會暗左
唔知係咪我整錯野 ...
yth919 發表於 2011-2-23 19:26

唔系愈多圈就愈光....
有幾光要睇你primary coil 可以"short" 到幾多電流

依一類升壓電路叫做 inverter, (同一類結構)

royer 結構, 用黎高壓升壓, 都系可控的自激式 inverter

睇埋依個, 亦可以改做step up/down, 用flipflop
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1419276

回復 64# jackli
唔該師兄,我研究吓先

其實可唔可以串多幾個上到5V
插USB差番其他Device

焦耳小偷
KEY: joule thief

更新照明效果:
0.3s F5.6 iso800

成果:
未開燈:

開燈:

背後:(其實係用淨 ...
jackli 發表於 2010-2-26 18:35

CHING  我想問個鐵磁環 線圈 繞左幾圈

原來差唔多10年,早排為左拍片,我又再整呢個焦耳小偷今次做左幾個版本,一個就係繼續玩繞線圈
另一個係就用兩粒色環電感,數值我只係求其用手上有既

WhatsApp Image 2019-12-14 at 01.23.45 (1).jpg

做完之後就著住佢,一路著左8日左右,都仲著緊,哈

今次仲淘左一大堆透明電池盒返黎當埋機壳用
WhatsApp Image 2019-12-14 at 01.23.45.jpg

因為價錢太平,一時忍唔住手就 AA 同 AAA既 2位電池盒各淘左40個返黎

如果有興趣想做返個既師兄,可以PM問我,我可以免費送出,數量有限

電池盒AA/AAA*1
NPN管*1
磁環*1
1K ohm 電阻*1
SMD LED*10

我想分享一個比joule thief簡單又比joule thief efficiency 強IC叫QX5252
LED Driver QX5252
https://www.mikrocontroller.net/attachment/158139/QX5252.pdf

回覆 69# raywan

呢粒我地玩左好多年啦,但係粒電去到 0.9V 就無輸出,兩個線路既本質唔同
上個月我有拍片介紹呢粒 IC