[教學] [分享] 簡單 可調頻 非穩態複振器電路 即閃燈/ 左右閃燈

簡單 可調頻 非穩態複振器電路 即閃燈/ 左右閃燈
KEY: 非穩態複振器電路, Multivibrator

效果:

背後

材料
1 x 二路10K ohm 可變電阻 $5
2 x 33K ohm 電阻 $1
2 x 330 ohm 電阻 $1
2 x 2N3904 NPN 電晶體 $6
2 x 22uF 16V 電容 $2
2 x 3.7V 20mA LED $2
1 x 3AA 電池盒 $3
1 x 萬用電路版 $2
一堆電線 $1
total: $23

電路圖:

心得:
1. 如果唔用調頻, 可以唔用VR, 用返電阻
2. 新手要小心分transistor 的CBE...
3. 依個電路可以廣泛用於準確度不高的頻閃

後感:
又係好簡單的DIY, 成本低, 樂趣多...
適合新手, 唔想用555的人...

背後的原理:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multivibrator
中文: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%A4%87%E6%8C%AF%E5%99%A8

多謝欣賞

這兒是一個很好的學習谷

這兒是一個很好的學習谷
Offer 發表於 2010-2-27 21:41

我得閑出下post,
咁到時有人問, 我地可以quote黎用

又學到野

又學到野
薯餅v.v 發表於 2010-2-27 21:55

其實好多人問過......

其實好多人問過......
jackli 發表於 2010-2-27 22:03

冇留意添

我以前都整左一個- -

我以前都整左一個- -
lok418 發表於 2010-2-27 22:10

POST黎睇下

回復 5# jackli

幾十年前初學電子時, 一個非常經典的電路, 不經不覺已 30 多年了..

當年 555 未流行時用這電路做簡單的双穩態電非常有效, 發聲, 閃燈乜都得.

POST黎睇下
jackli 發表於 2010-2-27 22:11

以前d焊工 真係.....