電壓不足

今次真係俾個Protues fix左
粒555明明話要4.5V-15V先可以正常運用
但我畫圖時用3.75V
都WORK=.=

真係丫
我個power supply得3.75V(最高)
請問我仲有咩辦法可以用3.75V做到呢個效果

目的
想架車轉彎時兩粒LED不停咁閃
架車轉彎時,個摩打會俾3.75V出黎

有諗過做升壓,但空間不足
有諗過用自閃,但因自閃LED閃既頻率不一

電壓太大會消機...
但係太細既話...唔係應該會開唔到機咩...

回復 2# leebear123

如果係實際情況
555可接受4.5-15V
但我用電腦模擬
用3.75都開到=.=
所以我話俾佢FIX左

不過呢
其實我用呢件軟用
俾舊10000V既電佢
粒555都正常運作=.=

回復  leebear123

如果係實際情況
555可接受4.5-15V
但我用電腦模擬
用3.75都開到=.=
所以我話俾佢F ...
whisky1314 發表於 2010-2-28 14:02

因為粒chips個supply voltage唔會點影響成個circuit的operation
就好似以前試過d mcu直頭無power in無gnd, 成個circuit都一樣work

回復 4# prowede

吓
但係俾太大電壓粒IC
粒IC唔係應該會燒嫁咩?

回復  prowede

吓
但係俾太大電壓粒IC
whisky1314 發表於 28-2-2010 02:35 PM

呢個software唔係萬能....

回復  prowede

吓
但係俾太大電壓粒IC
whisky1314 發表於 2010-2-28 14:35

呢個SOFTWARE主要功能係simulate個circuit的運作, 而唔係physicl上的simulate
最簡單你試下係個Software俾1A駁粒thru hole led, 會唔會見到膿左同出煙

呢個SOFTWARE主要功能係simulate個circuit的運作, 而唔係physicl上的simulate
最簡單你試下係個Software ...
prowede 發表於 2010-2-28 14:48

燶左同出煙
ching 真幽默~
見到你兩粒LED 令我諗起書入面講過話led/diode 係唔應該就咁並聯
因為大家都想好低電阻, 但2粒唔係ideal/identical o既話會唔知出咩結果出黎
maybe only 1 light up, maybe what 等等

另外我都想問下, 好似樓主power supply o既問題,
做電子DIY 無個~20V o既power supply 好似好唔方便....op-amp 都整唔著
各位ching 有無d 咩好提議? 例如有無d 入門級o既power supply 平平地咁呢?
還是9V 電池/差電, 再regulator 先至好?

回復 8# Motti_sir

哦
其實我係都要用3.75V
係因為我個PRODUCT限制左OUTPUT得3.75V

我並聯LED,係因為用串聯的話唔夠電壓

回復 8# Motti_sir

我見有人用電腦火牛做power supply
有12v,7v同5v