我又 SHOW 下我既新玩具,都係無咩難度,不喜勿進

大家睇住相先,文字遲D再補

好似係GandF既T12仿白光套件.
我試過, 回溫好一般.  都係個句, 開心玩下啦.

回復 2# hknightlife

係 GandF 既T12仿白光套件
平平地玩下 OK 既
又滿足到自己既 DIY 引

good looking
how much?

回復 4# linuxbaba

HKD 180 左右

其實呢套套件係大陸真係好多款式
價錢 180 - 230 左右
例如

亦有"白菜版"
價錢 30 - 80 左右

我做第一套既時候,自己犯左個小錯誤
攪到上左廣州買幾粒 T26 返黎
都係攪唔到,最後買多一套套件返黎
由頭做多一次,先知自己衰咩

最後手頭就多左一套出黎
遲下我會參考以下果個,將多出黎果套做個手提式既

唉, ching 真係多玩具

How to measure the real temperature? How to calibrate?

回復 7# raymondchan338

線路入面用一粒晶體管既 PN 結當係感應器黎測量室溫
跟據厡作者既制作說明
完成套件後,先將 PN 結放入冰水中測量,校準0度
再放入 100 度熱水,校準100度

回復  raymondchan338

線路入面用一粒晶體管既 PN 結當係感應器黎測量室溫
跟據厡作者既制作說明
完成套 ...
jamesting 發表於 2010-5-1 14:29

Thanks. I mean how to measure the temperature of the soldering iron?

The PN junction characteristics is not linear.

回復 9# raymondchan338

原作者 BLOG
http://blog.21ic.com/user1/4577/archives/2008/46821.html
工作原理:
白光烙头内部结构就相当于热电偶和加热丝串联。本控制器使用OP27做热电偶的电压输出放大

應該就係測量烙鐵頭內的热电偶來知道現時的度