請教 "LED閃燈組合" 問題

求教各位師兄,
以下圖片是裝飾水柱內的LED閃燈組合, 綠色的LED燈由原先的有規則閃動, 變成現在間歇性出現不規則的閃動,
不知道是什麼壞了, 唔知係唔係粒IC, 定係啲電阻壞呢? 希望各位師兄指點一吓!

回復 1# kbwc77

個電源用幾多 volt ? 用 AC 定 DC㗎?

回復 2# eeek

係用火牛由 220V AC 轉做 12V DC 的, 唔該晒!

回復 3# kbwc77

線路板背面仲有無零件呢?

回復 3# kbwc77

睇你張相, 似似哋呢個線路:
http://www.dzdiy.com/html/201010/19/CD4040+COLOR+LIGHT.htm

如果你件嘢唔係直接連接 220VAC, 而係過火牛出 12V, 咁個 12V 都應該係 AC 而唔係 DC.

如果 12V 係 DC, 就無 Clock 畀到 CD4040 .....

隻火牛係唔係原裝㗎?

回復 4# eeek

線路板背面並無任何靈件

回復  kbwc77

睇你張相, 似似哋呢個線路:

如果你件嘢唔係直接連接 220VAC, 而係過火牛出 12V, 咁個 12V ...
eeek 發表於 2010-11-10 16:21

真係與你提供的線路好相似, 不過冇咁複雜,
另外我睇清楚隻火牛, 真係與你說的一樣, output 係 12V AC 420mA

回復 7# kbwc77

如果無萬用錶喺手, 只係靠估的話...... IC出問題嘅機會高 D......

電阻, 電容, 1N400X, 1N4148, LED......呢 D都係粗嘢嚟, 唔容易壞 (除非跌落地震斷腳/PCB pad).....

如果有萬用錶, 應該唔難搞.....

不過, 如果真係 IC 壞, 換過一粒, 可能過一段時間又壞過......

eeek: See page 4.

CD4040 support RC self oscillation. The circuit can operate at DC.

kbwc77: Can  ...
Joe_Black 發表於 2010-11-11 11:33

built-in RC oscillator.....好似係 4060 至有喎.......