有個問題請大家幫手諗諗

事緣身邊有人入咗ICU逾一個月,親人24小時在病房外侍候,病人間中清醒。

有乜辦法可以
1)病人隨時呼召病房外(或者在樓下醫院餐廳)的親人?

打電話就太難,聲控亦無可能(插晒喉 ) 要病人gum個掣咁可能都做得到。有冇辦法DIY個制一gum就可以打倒電話?
對講機怕影響D儀器,隔咗幾間房亦唔知收唔收倒。仲有冇其他辦法?

2)遙距視像監察 (次要)
等D親人可以使咁辛苦。
要唔好咁顯眼,話晒都o係病房入面。

唔知仲要捱幾耐,不過有得捱都已經係好事。
Thank you all.

P.S. 佢都係電子界前輩,七十年代在香港開山寨厰的。

回復 1# morris

市面上一隻電話給老人用,2、3百元,他有一個功能是似平安鐘,會響同自動打一組電話和變成免提mode,

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=3599

不過0係 ICU 入面會唔會有更嚴格限制,医护人员比較困难做到隻眼开、隻眼闭?

我諗應該找"兒童安全監護器"或"老人手機".

回復  morris

市面上一隻電話給老人用,2、3百元,他有一個功能是似平安鐘,會響同自動打一組電話和變成 ...
tanoshi 發表於 2011-5-25 13:53

謝謝!
去睇過網頁:
維持三秒或於一秒內快速連按兩次,功能便會啟動。手機會即時發出強烈的「Bibi」聲響,以引起途人注意
咁實會俾姑娘捉

手機會自動傳送預設的緊急短訊予最多五位預先設定的緊急求救號碼清單
呢個功能幾好,有D啓發。

好難諗,
醫院範圍使同可發射電波既儀器都管得好嚴,
令外d姑娘見到外面帶入去既電器都唔俾你插電,
話你個電器有事會影響佢d儀器,

不過0係 ICU 入面會唔會有更嚴格限制,医护人员比較困难做到隻眼开、隻眼闭? ...
logoff 發表於 2011-5-25 14:04

都係真。

我諗應該找"兒童安全監護器"或"老人手機".
funfunhk 發表於 2011-5-25 14:12

Thanks! 搵搵先。

好難諗,
醫院範圍使同可發射電波既儀器都管得好嚴,
令外d姑娘見到外面帶入去既電器都唔俾你插電,
話你個電 ...
pu240 發表於 2011-5-25 14:39

係,就算姑娘唔理你,自己都唔想影響倒D儀器。