[操作疑難] 431 + triac 做 crowbar

想利用手頭零件整一個過壓保護(防止插錯火牛),
已經有 TL431 同埋 BT136,
參考 431 pdf.............唔識計第三隻電阻(R1,R2 OK),
請各位朋友教導。

431 triac crowbar.JPG

431最低好似要2,3MA電流先可以穩定工作,要睇下DATASHEET唔係好記得~
R1就要限佢個電流,V=IR

TL431, Cathode Current < 100mA, Total Power Dissipation < 0.5W, Min Cathode Current for Regulation = 0.5mA

BT136, Turn on voltage approx 1V, Gate trigger current 30~70mA

首先要感謝兩位師兄既引導
實際應用是....
正常 Vin=12V,因為要防止誤插 19V或 24V的火牛,
咁樣.......R=240, R1=4K3, R=1K 可以嗎?

R1=3K9, R2=1K
R try 2.4K

R1=3K9, R2=1K
R try 2.4K
Joe_Black 發表於 2012-4-10 13:53

得咗喇........
唔該哂師兄。
原來自己連 1mA=0.001A 都唔記得。

回復 6# logoff

恭喜晒師兄!又一DIY傑作誕生了!!

回復  logoff

恭喜晒師兄!又一DIY傑作誕生了!!
edwardfcy 發表於 2012-4-10 23:43

其實係劃蛇添足.........,
因為自己冇記性,驚用錯火牛。

得咗喇........
唔該哂師兄。
原來自己連 1mA=0.001A 都唔記得。
logoff 發表於 2012-4-10 21:31

你老鳥

你老鳥
Offer 發表於 2012-4-11 22:14

所以好留意箇啲有關保護同埋防呆裝置.......,
因為成日手痕痕貪玩......,真係唔想累嚇親家人,連累街坊。