[測試] [簡單測試]18650 移動電源

今次既主角係七電既5電版

其實呢個18650 移動電源都用左一段時間,呢舊野個電池蓋真係好難打開,每次打開佢真係好痛苦
前幾日唔小心整甩左其中一塊接觸電池既金屬片,諗住反正要拆開焊返佢,不如順手test下

點知打開之後唔小心連另一塊都整甩埋

內部圖:

塊PCB上面有粒IC咩字都冇,唔知係邊粒

測試目的:

電池唔同電量既時候,1)輸出電流/電壓的穩定性
                         2)轉換效率

測試方法:
18650移動電源用在5V1A輸出去叉部nexus 7II,
調教可變電源輸出電壓,模擬電池唔同電量,直接連去塊PCB

測試工具:
1)KORAD KA3005D
2)UNI-T UT61E

結果:

冇手影相, 但好在部 UT61E可以駁電腦

結論:

個5V1A輸出,個輸出電流/電壓穩定性都唔錯,係唔同輸入電壓都冇咩大分別
不過個1A限流就over成13%

測試發現去到3.3V,就當0%電,唔比繼續放電,好似有少少早

轉換效率同我想像中差唔多,3.3V都叫仲有80%以上

如果粒18650差電時話CONNECTION BREAK, 又差唔入, 係咪死左?

如果粒18650差電時話CONNECTION BREAK, 又差唔入, 係咪死左?
jerrychan0610 發表於 2013-11-20 23:10

之前差唔差得入?
我未試過CONNECTION BREAK,不過之前有幾粒18650死左,叉幾分鐘就話我叉滿

Ching好專業!
kit3 發表於 2013-11-20 23:02

我呢D小測試黎姐,只係度下野,記錄下數據
邊有其他CHING咁專業

覺得用7劃管係面但濾光片都冇呢個DESIGN真係有D 7

粒唔知咩名既IC, 有機會係Atmel Tiny26
由粒IC 10腳同74HC595 11腳SHCP(shift register clock input)之間既Connection可以估到...
但都有機會係Mircochip既PIC18F1XK22...因為1腳連緊既應該係Voltage Supply黎...

之前差唔差得入?
我未試過CONNECTION BREAK,不過之前有幾粒18650死左,叉幾分鐘就話我叉滿 ...
newbox 發表於 2013-11-20 23:14

個朝返工前開始差, 仲差得入的. 差左3百幾就FULL, 再差就話CONNECTION BREAK