新購的 DS1054Z 接地處帶電,每次接觸金屬部位都被觸電?

新購的 DS1054Z 接地處帶電,每次接觸金屬部位都被觸電?
1:是正常的?
2 : 要穿著膠鞋使用?
3:要加格氣火牛?
4:要更換示波器?
5 : 220 VAC 不浮地?
6 : 220 VAC 接地繼續用,唔理佢?
各位師兄有甚麼意見?

你間屋既水線有問題?

你無用3腳插蘇 ?

識得用示波器, 無理由呢D基本接地問題都要問 ?

我係因為220VAC轉頭(大陸轉香港)浮左地,落地當然無問題啦!!
但亦有老師傅話示波器要浮地!!以前用 CRT 大牛龜時代浮地又唔覺有這個問题,是否現在用 switch power supply 所以有咁既情况?
所以問下各位師兄有咩意見??

你如果萬用表量度一下連接Probe 的 BNC 頭外殼或跟機來probe的鱷魚夾地
對電源插蘇的接腳,你會發現它是跟電源地(Earth) 相連的。
如果你的示波器電源插是沒連Earth的話, 你更可以用電表量一下這BNC外殼跟地的AC 電壓,
一般來說你會量到110V 左右的電壓差,這是因為這「地」內部通常會連到電源供應的 Y電容中點處。

老師傅可能是做高壓(相對上)工作的, 舉例如果要量插座上的 220V 的波形,
把普通探頭連接於這訊號上,要嗎便是地與Live相連, 要嗎便是地與 Neutral相連,
通常的後果便是跳掣。
標準的做法是買一支Differential Probe, 這樣便可以量度線路上任何兩點的波形,
但這Probe 價錢也不便宜,以前一代省吃儉用的老細或師傳便選擇犧牲安全性和
量度品質而改用了「浮地」測量法。
你可以 Google 一下「浮地測量」有大量討論,這裡便不重覆了。
浮地測量這個知識要懂,因為測量時可能遇上,也有可能因各種條件不足的處境而用到,
但要把它看成特例看待,而不能把它常規化了。
https://kknews.cc/zh-hk/tech/3qor8.html

買個隔離變壓器 或兩個一樣的變壓器次級接一起 不需考慮極性 形成220入 220出架構

感激兩位回復 charcaol99,xiao
無錯就係我啦,不過我唔係老師傅,我係俾老師傅串果個,
話說有次老師傅修高壓時放炮長和烟花,當然全因有我,我張佢浮地示波器接左地,佢唔知道,當佢修理時就放炮長和烟花!!!
雖然我俾佢串,但我都有暗笑佢!!下次用示波器我會檢查是否接地!!

示波器(金屬殼的)唔接地係旁門左道, 非常危險, 唔好學壞手勢 !

用示波器度SMPS, 正確做法係:  SMPS 經隔離變壓器+differential probe(或scope meter), 我舊公司個lab, 做SMPS R&D, 一定係經隔離變壓器, 否則係違反工業安全手則, 可以炒魷 !

單用differential probe, 或scope meter, 雖然可以避免撞地跳掣, 但仍是危險, 因為電路及儀器均帶電, 隨時會死人 !

1:是正常的?完全正常,示波器Ground一般測量都不接地(或稱浮地/floating ground),但亦可自行將ground接地。因為很多時候測量hot side如不用differential probe必需不接地才正常。示波器內有細cap駁AC所以ground常帶有高壓電但不會電死人,但當維修cold side PCB時接probe又焊接時必須接地以防焊接時過高壓電損壞零件,所以示波器接吾接Ground亦係一門學問,做多自然知幾時要浮地幾時要接地。通常整個開關制係水線上可讓我焊接時接地焊接後浮地做測量
2 : 要穿著膠鞋使用?無需
3:要加格氣火牛?新手建議,老手可不需
4:要更換示波器?無需
5 : 220 VAC 不浮地?同Q1
6 : 220 VAC 接地繼續用,唔理佢?同Q1

手冊一開始已講明必須要接地