電子套件

請教大家,想在學校開個興趣小组,教學生焊下電子小製作,香港在那裏還可找到電子套件賣? 簡單又平最好。如果淘寶買,是否可靠?見到不少。

via HKEPC Reader for Android

Thanks a lot. 都有去華輝睇過,好似無網上咁多種類,多謝。想揾D再平D。

Kitsrus 個老闆 Peter 走咗之後,佢家人繼續搞,但近年搬了去泰國。
鴨街 永shing/華Fai 可能仲有d kit 賣。
http://www.kitsrus.com/
=======================
鴻光商場 有 kit。新高登都好似有d,但都係唔多。
=======================
要平,只有逃。
買kit,純粹為塊PCB。零件,好多都自己可以買到,或補購。
逃 啲店主驚你嫌唔好,不付款/負評/退貨添。

真係多謝晒!鴻光商場係咪「和x」無線電?睇怕都係要淘。

真係多謝晒!鴻光商場係咪「和x」無線電?睇怕都係要淘。

via HKEPC Reader for Android ...
mc2hkhk 發表於 24-7-2017 19:33

鴻光個間「和x」的電子套件好多只喺倉底貨。樓主你喺在中學辦電子製作班嗎?
我以前試過用萬用底板教人整野,電子零件自己執及入袋

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPad

請教大家,想在學校開個興趣小组,教學生焊下電子小製作,香港在那裏還可找到電子套件賣? 簡單又平最好。 ...
mc2hkhk 發表於 23-7-2017 10:22

最近身痕,在「逃捕」買了個電子鐘套件,行89C2051,只喺十元,三十年前都買唔到咁便宜的電子套件。

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPad

鴻光個間「和x」的電子套件好多只喺倉底貨。樓主你喺在中學辦電子製作班嗎?
我以前試過用萬用底板 ...
chingkit 發表於 2017-7-24 21:53

係,想九月新學期開始,這個月準備下。萬用底板下一步,怕學生初學搞唔掂。

最近身痕,在「逃捕」買了個電子鐘套件,行89C2051,只喺十元,三十年前都買唔到咁便宜的電子套件 ...
chingkit 發表於 2017-7-24 22:06

可以pm 店名嗎?thx

某些高人,洞洞板又可以堆錫搞一餐

無洞洞板,搭橋又砌到嘢玩...

新手還是有塊pcb,有埋solder mask,易有成功感過萬用洞洞板