[操作疑難] 5v 變 3.6v 要買幾多 ohm 電阻

我有一串 單色 LED 銅線用 3xAA 電池盒去著燈,我想改為插 5v USB 方便又慳電。
是否 3xAA (1.2v) 即 3.6v ?  

我想將條 LED  銅線 改直插 USB 5V , 要點樣做? 以我所知買粒電阻將 5v 降成 3.6v 就可以嗎?但要四幾多ohm 電阻才可?

謝謝

我有一串 單色 LED 銅線用 3xAA 電池盒去著燈,我想改為插 5v USB 方便又慳電。
是否 3xAA (1.2v) 即 3.6v ...
dan_dan 發表於 2018-2-18 21:18

3xAA = 4.5V

3xAA = 4.5V
Offer 發表於 2018-2-18 22:56

因為我用充電芯係 1,2v 所以 3.6v
如果是普通街買電芯係 1.5v x 3 = 4.5 , 如果我直接用 usb 5v 可以嗎?多了 0.5v 安全嗎?

try try

低光的3mm的led每個電流約5mA,高光的可達25mA。如果並聯,100個led的電流可達2.5A,不是一般的usb代電器可以提供,也不是一個電阻可以處理。
建議你還是先量度在3.6V時的電流,然後買一個相應電壓和電流的代電器。

我想將條 LED  銅線 改直插 USB 5V , 要點樣做?

用充電池x3供電,睇下LED著唔著,度下當時電流幾大,電壓幾多?
再用全新鹼性x3供電,度下當時電流幾大,電壓幾多?
再決定用電阻降壓/電子恒壓模塊降壓/電子恒流模塊降壓。

電芯有內阻,唔見得3粒電俾到 2.5A,而俾到 2.5A,電壓仲係原本電壓。

如果是4.5V 6W, 即是 1.33A。
建議2W 電阻,0.5 ohm (如果買到)
或 3A Diode 1N5400-1N5408。

try try
Offer 發表於 2018-2-18 23:26

我也有一套, LM

我用220ohm 電阻,
呢度 20 粒燈,粗略量度到連埋 Arduino,
最光嗰陣 USB 電流係大約 70ma。

呢啲燈係年宵市場嗰啲發光氫氣球拆出嚟嘅。

https://youtu.be/R3vB-M5WkMM

https://www.arduino.cc/en/tutorial/blink

我用220ohm 電阻,
呢度無 100 粒,但粗略量度到連埋 Arduino,
最光嗰陣 USB 電流係大約 70ma。

呢啲燈 ...
ghostkcleung 發表於 2018-2-21 19:59

220ohm 電阻,  電流係大約 70mA

220 X 0.07 = 15.4

咁粒電阻咪DROP咗15.4V  ?????

係唔係計錯數呀 ? 係咪用22 Ohm電阻, 定係7mA呀 ?

5V DROP 1.54V , 3.46V 係LED電壓就合理.