一個個白痴嘅電路問題(不過我唔識)

如果俾 5V 電壓,串 2 個相同負載,
燈或者摩打或者電阻,總之就係相同
每份負載嘅電壓係咪都係 2.5V?
而佢哋食嘅電流都係相同?
會唔會第一粒燈(接近 + )會食多啲電流?

或者極端啲咁講,如果我有 2 粒燈,
A 燈可以食 1A 電流,
B 燈可以食 10A,
+Vcc === A === B === -GND
如果我俾 11A 出嚟,
經過 A 再去 B,
A 燈會唔會因為呢 11A 電流經過而燒?

每份負載嘅電壓係咪都係 2.5V? yes
而佢哋食嘅電流都係相同? yes
會唔會第一粒燈(接近 + )會食多啲電流? no
A 燈會唔會因為呢 11A 電流經過而燒? no

樓主對ohm's law唔悉, "如果我俾 11A 出嚟" 一般普通電路是控制不到輸出電流除非改電壓及電源頻率, 所以改電壓、改阻坑值先改變電流。

如果俾 5V 電壓,串 2 個相同負載,
燈或者摩打或者電阻,總之就係相同
每份負載嘅電壓係咪都係 2.5V?
而 ...
ghostkcleung 發表於 2018-3-1 16:46

A 燈1A, B燈10A 叫唔相同

其實有個問題我都想問好耐,假如有個voltage source出10V,而佢最多只能出1A,咁如果我駁支5ohm電阻,咁I*R=5,唔足10V,咁會點呢??

via HKEPC Reader for Android

正常voltage source電壓係恒定,只係因應電阻大細調整電流。咁如果電阻太細,電流已經去到極限,咁個voltage仲係咪恒定???

via HKEPC Reader for Android

其實有個問題我都想問好耐,假如有個voltage source出10V,而佢最多只能出1A,咁如果我駁支5ohm電阻,咁I*R ...
edwtsui 發表於 2018-3-2 11:11

Voltage source 個 output voltage 會跌囉.

其實有個問題我都想問好耐,假如有個voltage source出10V,而佢最多只能出1A,咁如果我駁支5ohm電阻,咁I*R ...
edwtsui 發表於 2018-3-2 11:11

電流是不可控制, 以上case來說電流=10v/5ohm=2A, 電壓仍然10v, 第2個問題答案是yes 垣定除非已到達voltage source device輸出極限會voltage drop。

正常voltage source電壓係恒定,只係因應電阻大細調整電流。咁如果電阻太細,電流已經去到極限,咁個voltag ...
edwtsui 發表於 2018-3-2 11:14

FYI, 一般 power supply 的情況 (CC, CV):
http://www.meanwell.com.tw/product/LED/LED_application05.html

既然係串連,流過兩個 Load 的電流都一樣。

不過,兩邊電壓就未必一樣。
燈可能係一樣。但摩打就另一回事,即使係兩個規格完全一樣的摩打,但如果兩個摩打的負載不一樣,兩邊的電壓都可能會不一樣,並不一定係平均分開電壓。