[操作疑難] 36V電滑板電量顯示有問題

電滑板本來是36V,5.2A,我更換了一組36V6.4A的,更換后就不能正常顯示了!電池充滿后一斷開充電器,電量就立刻降到只剩一格!但檢查過電池組是正常的(滿電42V)!檢查過主板看見有一顆16V220uF的電容好像有物理損傷,會不會有機會是這個原因呢?

換左佢咪知囉....

佢顯示 17.9V 果陣,有無用multimeter度下電池輸出幾多呀?

佢顯示 17.9V 果陣,有無用multimeter度下電池輸出幾多呀?
Joe_Black 發表於 2019-1-30 08:16

179.0唔係電壓數值嚟㗎
下面果5格先至係 "電量" 顯示。

電滑板本來是36V,5.2A,我更換了一組36V6.4A的,更換后就不能正常顯示了!電池充滿后一斷開充電器,電量就立刻降到只剩一格!但檢查過電池組是正常的(滿電42V)!檢查過主板看見有一顆16V220uF的電容好像有物理損傷,會不會有機會是這個原因呢?
arming281 發表於 2019-1-29 21:33

新換嘅電池pack係原裝定係組裝?全新電芯定係二手?

新換嘅電池pack係原裝定係組裝?全新電芯定係二手?
dcc2000 發表於 2019-1-30 12:14

應該五關電池事,因為試左舊電充放正常,同埋換返原本舊電落去都一樣係甘

179.0唔係電壓數值嚟㗎  
下面果5格先至係 "電量" 顯示。
dcc2000 發表於 2019-1-30 12:08

正確丫師兄

應該五關電池事,因為試左舊電充放正常,同埋換返原本舊電落去都一樣係甘
arming281 發表於 2019-1-30 13:39

未換電前都係一樣情況嘅話,咁就試試換咗粒電容。

你舊新電有幾多組線出黎

係控制板搵返組線去接
[img][/img]