從地攤拯救回來的"符碌錶"

早上抱著睡眼惺忪的狀態去上班,當眼光不經意投向路上的地攤時,突然被地上的符碌(FLUKE)錶深深吸引,一部狀態比較好,另一部就爆晒外殼,二話不說,馬上同婆婆問價,結果用廿雞將佢地帶走

左: FLUKE 11; 右: FLUKE 12

測試結果:
FLUKE 11:
-不能開機

FLUKE 12:
-可以開機
-LCD SEGMENT顯示不完整
-按鈕無反應

所以唯有試下用百鳥歸巢的方式整好一部機
首先將FLUKE 11的LCD用落FLUKE 12上,顯示正常
跟著睇下FLUKE 12的KEYPAD有咩問題,原來係線路板接點俾導電膠條整斷線

再睇下FLUKE 11 KEYPAD的線路板,真好無斷線,馬上換過去

但測試按鈕仍無反應,再三研究,覺得係電路板同導電膠條接觸不良,發現觸點之間有虛位,決定將觸點加錫,提高接點

重新將佢組合同開機,先測試按鈕,終於有聲同轉到MODE

簡單度下電池,再同另一個錶比較下

再試下度AC VOLT,電阻,MAX/MIN RECORD...
全部正常,大功告成,符碌唔駛去堆填區了

Great job!

早上抱著睡眼惺忪的狀態去上班,當眼光不經意投向路上的地攤時,突然被地上的符碌(FLUKE)錶深深吸引,一部 ...
m92fshing 發表於 2019-2-1 00:32

好羨慕呀! 邊個地攤買。
手上有部11/12 (忘記咗型號)有啲掣唔正常。 等我都跟 C Hing 試下整

好羨慕呀! 邊個地攤買。
手上有部11/12 (忘記咗型號)有啲掣唔正常。 等我都跟 C Hing 試下整 ...
rhino 發表於 2019-2-1 11:25

西環路邊,阿婆通常係舊賣衫同其他雜物,都唔知佢係邊度執到好野

雖然係陳年舊錶,但反應唔慢,又有auto range,真心唔差。
希望你可以整番,因為如果個mode制壞咗就轉唔到AC/DC

via HKEPC Reader for Android

西環路邊,阿婆通常係舊賣衫同其他雜物,都唔知佢係邊度執到好野

雖然係陳年舊錶,但反應唔慢,又有auto ...
m92fshing 發表於 2019-2-1 12:57

符碌啲舊錶真係好襟用, 有隻Fulke77 到宜家仲用到
係個LCD display 有啲蒙

請問這個是甚麼?謝謝

請問這個是甚麼?謝謝
copper 發表於 2019-2-1 15:16

導電膠條,俗稱班馬條

爆殼果部機 LCD 顯示竟然正常,要好符碌先掂

符碌啲舊錶真係好襟用, 有隻Fulke77 到宜家仲用到
係個LCD display 有啲蒙 ...
rhino 發表於 2019-2-1 13:50

換偏光片會唔會有改善?

爆殼果部機 LCD 顯示竟然正常,要好符碌先掂
tomchen 發表於 2019-2-1 16:24

買番黎都係當parts用,估唔到又真係用到