用乜野可以將任何V轉成6V?

我有舊裝置, 係用4粒AA電, 即係6V

而家我想試下做兩種改裝
第一種係改成固定電源, 我有個12.5v既notebook火牛, notebook壞左淨低個火牛無用, 所以想拎黎做電源, 所以要將12.5v轉做6v
第二種係想試下改做一粒AA電驅動, 所以要搵個樣可以將1.5v轉做6v的零件

我最初懷疑係用依種零件做轉換
https://zh.wikipedia.org/wiki/78xx

但發現佢淨係可以輸入特定電壓, 同埋輸出特定電壓

但我曾經睇過一條片, 3:18 開始睇
https://www.youtube.com/watch?v=wdgiTQffiwk

佢拆左粒野出黎係可以將任何電壓變成5v, 但睇唔到果粒係咩黎
所以我應該用乜?

$$可以將任何V轉成6V

淘件DC-DC就搞掂

先唔講輸出電流, 呢個世界係無"將任何電壓變成5V" , 唔該搵隻可以輸入1uV至1MV, 輸出5V嘅DC-DC俾我睇吓 !

只有指定範圍電壓變成5V !
唔該講清楚你要的輸入電壓範圍.

P.S. 5V  唔係5v, 電壓單位係 Volt, 一定係大階V !

回覆 1# 3ldk

你想做的改裝, 控制輸出電壓固然重要; 但要成功控制輸出電壓, 一定要知該 6V 裝置需要幾大電流.

用4粒AA電嘅裝置, 當然唔會需要幾十A; 但需要 0.01A 和 peak current 需要 3A 線路設計係好大分別的; 如果你件舊裝置需要 >1A, "一粒AA電驅動" 呢個諗法基本上可以放棄.

咁你件舊裝置係乜嘢嚟?

回覆 1# 3ldk

片中只是用Zener diode做穩壓(可降不可升的)!

樓主想要的是自動升/降壓的模塊!但輸入一定會有範圍限制,有效率問題,有功率問題...
https://s.taobao.com/search?ie=u ... &source=suggest

回覆  3ldk
片中只是用Zener diode做穩壓(可降不可升的)!
hon829 發表於 2019-2-19 13:42

應該係Schottky barrier diode

#5 張圖係PWM buck (step down)原理圖.

D1 schottky diode 功能係free-wheel diode, 提供inductor discharge path, 唔係做穩壓用的. 穩壓係由PWM controller提供.

回覆  3ldk

你想做的改裝, 控制輸出電壓固然重要; 但要成功控制輸出電壓, 一定要知該 6V 裝置需要幾大電 ...
eeek 發表於 2019-2-19 12:15

係一個電子門鎖, 成日無電時要換電好麻煩, 所以想搵個notebook火牛當做電源
我既諗法只係好簡單地由notebook火牛正負極拉條線出黎, 然後駁落類似條片入面果粒野變成6V
最後焊落去門鎖個電池盒就完成, 個火牛係比65W的電腦用, 所以電流相信好夠

至於改裝1粒AA, 唔係真係想實行, 只係想順便知多樣野, 睇下要將其他電壓變成我想要既電壓係用咩零件

先唔講輸出電流, 呢個世界係無"將任何電壓變成5V" , 唔該搵隻可以輸入1uV至1MV, 輸出5V嘅DC-DC俾我睇吓 !

...
jwong852 發表於 2019-2-19 09:46

但係如果當你唔知道輸入電壓時, 咁應該點算?
例如我要做一個手攪發電機, 手攪的話一定無辦法keep到固定電壓

直接用 DC-5V 1A 牛 試吓得唔得