焊0402 smt,點移正位同固定?

話說,尋日拆粒0603換,唔小心移偏了旁邊粒0402,咁就拆埋粒0402移返正啦。

點知惡夢開始了。擺啱位又難,固定佢來焊也難。
最終當然焊返好。

請問大家會用乜嘢工具。
(唔買cam式顯微鏡啦,間中焊下維修,無位擺)而且唔係睇唔到,係好難擺啱位。

0201 焊接我都係用佢哋:

夾住即可正位同固定,同時用埋嘴可以解放雙手:https://www.youtube.com/watch?v=uELCZHygcIg
注:使用嘴脣外側,焊完沖洗,唔好用有鉛焊錫。

Tips: 如果你近視,除埋眼鏡易睇啲,唔使放大鏡。

圖中鉗子夠硬嗎?感覺如何?

用過些較軟的鉗子,鉗住了,但鉗不穩,SMT 零件彈走就找不回

圖中鉗子夠硬嗎?感覺如何?

用過些較軟的鉗子,鉗住了,但鉗不穩,SMT 零件彈走就找不回  ...
Joe_Black 發表於 2019-3-16 14:43

唔單只焊返難;
拆焊都唔易;
最近淘左啲 ME4057 試換;
因為有朋友有把 舊款 巴蕉扇;
用 PWM 大電流速度控制燒左主 摩打粒 276;
巴風扇之前原身又壞左差唔到電;
就淘 276 順便買埋 ME4057 換;
試試換左差電得唔得;
點知原來 ME4057 除左腳有焊外;
IC本身下面都焊著底板;
一大動作就; 底板腳位都斷哂;
要自己接線;
接完無返應;
不知道是否焊得久過熱燒了;
定有位置焊不到;
定有其他 零件壞;
不過淘的 276 好多都有問題;
用唔到;
好彩唔貴

唔單只焊返難;
拆焊都唔易;
最近淘左啲 ME4057 試換;
因為有朋友有把 舊款 巴蕉扇;
用 PWM 大電流速度控 ...
aazz 發表於 2019-3-16 21:59

手術完了病人醒吾返好通常

回覆 1# Joe_Black

睇番手上嗰支 tweezer 嘅 marking, 應該係呢隻牌子/系列係 "00" 型號:
http://www.regine.ch/products.php?lang=E

手術完了病人醒吾返好通常
Offer 發表於 2019-3-17 09:33

有病人清醒左;
不過不是用 淘寶零件;
是未淘零件之前找手上的電腦風扇;
找到一把是用 277的;
就拆左出來;
換落自己手上壞法同朋友把巴蕉一樣的;
但小第把是暴風版;
一換就 OK了;

回覆 1# Joe_Black

用這種tweezers會比較容易。

靠錫auto align, 溶左鍚後求其篤下佢

IC底連住ground plane散熱好難拆,有熱風槍會易啲,得辣雞就惡攪

via HKEPC Reader for Android