新手求示波器推介

我在自學電子線路中, 不久後報學無線電課. 現手上已有一台普通的萬用錶, 也想入手一台示波器.  
全新的示波器有些好貴 (Fluke等), 有些好平 (Uni-T). 而2手的型號又有不少, 真係唔識買.  大/ 座枱的有少少估地方的感覺, 如果可以是手提式的就最好.

唔知有無好推介? 謝謝.

Rigol

我用緊隻Micsig TO1104 , 唔錯,早期廠家送全功能unlock  , 呢家可能無.

回覆 3# qkuser

香港邊度有得賣?

我在自學電子線路中, 不久後報學無線電課. 現手上已有一台普通的萬用錶, 也想入手一台示波器.  
全新的示波 ...
kl122002 發表於 2019-3-26 21:54

千萬唔好買Uni-T,示波器佢未入流

如果預算係2000~3000買全新,其實可以揀得落手的就只得 3~4 款,現時1GSa/s、100MHz、8M Memory Depth 係最低要求

GWInstek、Rigol、Siglent

最簡單預算/用途/大概規格...
最好讀完至買!

回覆 5# idolclub

我都有睇過Uni-T 的spec, 好多model的spec 都似乎很低, 猶其是手提機種.
甘講法我一定唔會買Uni-T.

我見過人地用的是除了示波器, 同時可以當萬用錶的手提式機種.  如果有那種機種就最好了.

回覆  idolclub

我都有睇過Uni-T 的spec, 好多model的spec 都似乎很低, 猶其是手提機種.
甘講法我一定唔 ...
kl122002 發表於 2019-3-27 05:08

ching, 我都有興趣想知!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

如果想試下玩CRO,可以裝個模擬軟件自己玩,等你有足夠認識先買

via HKEPC Reader for Android

千萬唔好買Uni-T,示波器佢未入流

如果預算係2000~3000買全新,其實可以揀得落手的就只得 3~4 款,現時1G ...
idolclub 發表於 2019-3-26 22:37

我用過隻淘寶二千蚊uni-T機, 1GSa/s, 100MHz
基本功能 pulse width trigger, 雙行zoom in,各種maths/measure 都有
但就慢到抽筋
每扭一下要等0.4秒或以上咁 (v position 都要等!)
用左10分鐘左右已經炆到出汁
寧願用番部20年前TDS210

所以真係千其唔好買uni-T

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)