[操作疑難] 依兩舊電幾V?

我有兩件野分別用依兩舊電
但太耐無用, 唔記得兩件野係用幾V電
而依兩舊電又無寫係幾V (上面果條懷疑係8.4V)

就咁睇相睇唔睇得出依兩舊電幾V?

同埋依兩舊電我估計係直接駁摩打, 中間無電子零件, 如果無電子零件的話, 其實係咪用幾V都無問題?

仲有依類電係咪無論有幾CELL, 都係統一用12V差? 因為我見差電機上寫係12V output

回覆 1# 3ldk

上排上面粒電咪寫住1.2V囉, 咁7 cell咪8.4V
下面寫住NiMH, 當佢normal voltage係1.2V, 8 cell -> 9.6V

正常差電要用專用差機(check -delta V 停差), 慢速傻充例外.

我部機係專用差機, 但佢唔係check電壓, 係比你set要差幾多mah

我部機係專用差機, 但佢唔係check電壓, 係比你set要差幾多mah
3ldk 發表於 2019-3-29 00:15

以前模型玩具用嘅NI-CD NI-MH串充差機,呢類叉機聲稱可以Auto Dectect幾多串電芯。
以前(廿幾年前)買過一隻日本仔做嘅類似叉機,好似都係唔使set幾cell電芯,當時成千五蚊,有mon顯示,仲可以加個放電module,得閑睇吓摷唔摷得返出嚟。

電池好耐冇用,可以先用最低檔電流(110mA)叉吓佢,睇吓可否叉至正常電壓,7s大概9.8V (7 x 1.4V),8s大概11.2V (8 x 1.4V)。

不過放咗咁耐,內阻可能已好高,容量衰退,就算叉得起,未必可以正常使用。

實際上兩舊都係模型槍的電
無打算再買新電, 亦無預依兩舊電仲work
只係想試下兩支槍仲work唔work, 諗住駁其他電源試下
只想知道電壓係咪一定要跟依兩舊電, 還是隨便咩電壓都無所謂?