請問如果我充電寶充電充得慢係唔係正常

我充電寶充手機既輸出係ok快的,但用三星原裝5v快差的三腳插配一條冇問題的usb線插入充電寶充電三個幾四個鍾充得50%左右,算正常定慢,我充電寶係豐澤買的,一般3百元左右的那種,8000mah,有電量顯示,照理0~100,幫三星s7充到兩次左右的那種。謝。

via HKEPC Reader for Android

充電寶無快充

電器/電子產品有標示規格,乜牌子、乜型號都冇,點估佢嘅spec ? 起碼隻尿袋、火牛影張相先。

回復 2 #test012345678

哦,原來係咁

回復 3 #dcc2000

我番去睇睇先,唔該你。

充電寶無快充

test012345678 發表於 2019-4-2 17:33

有快充充電寶的
手上小米 6 粒 18650 白殼,已經可以控制牛升壓9V
anker 16000mAH, 20000mAH 的也可以。

估計,如果原本新買時快,現在充得慢,是QC 快充部分出問題。

有快充充電寶的
手上小米 6 粒 18650 白殼,已經可以控制牛升壓9V
anker 16000mAH, 20000mAH 的也可以。
...
Joe_Black 發表於 2019-4-2 20:00

我打出黎,因為而家po唔到相,新買
Model no.fi-i8000
Capacity : 8000mah/29.6wh (battery cell)
Input 5v…2a(max.)
Output 5v…2.4a(max.)
Output(lightning): 5v…2.4a(max.)
Weight : 185g

同埋有冇買貴到同電量原來少過我上一部2000mah(原10000,但都充唔到好多次), 我其實想買個再大些少,但見到好厚冇揀到。有冇再好啲介紹,有保證的thx。

我充電寶充手機既輸出係ok快的,但用三星原裝5v快差的三腳插配一條冇問題的usb線插入充電寶充電三個幾四個 ...
李璨琛 發表於 2019-4-2 16:04

搵個USB電流錶去測一下最準確。

就咁睇你現時的充電入充電寶的速度大約係 5V / 1A,所以充三/四個鐘只得50%

搵唔到USB電流錶就換USB線或火牛去試,睇下會唔會變快

搵個USB電流錶去測一下最準確。

就咁睇你現時的充電入充電寶的速度大約係 5V / 1A,所以充三/四個鐘只得5 ...
idolclub 發表於 2019-4-2 21:51

哦,thank 太技術性唔多識 望原諒,我而家求其搵番個多年前sony手機配既usb三腳插,又好正常咁,起碼唔會顯示數字果度好似唔識郁咁,幾小時又差滿80%了。

哦,thank  太技術性唔多識  望原諒,我而家求其搵番個多年前sony手機配既usb三腳插,又好正常咁 ...
李璨琛 發表於 2019-4-2 22:43

那應該係火牛同你隻充電寶唔兼容,唔可以用最高2A去充