[開箱] 藍牙對時石英鐘機芯

見近期多討論電波鐘而又未用過,故淘開野又淘隻試試!以為選貴D的藍牙款(會是藍牙+電波鐘雙受時),收貨試用才知藍牙款即只有藍牙受時

手機裝隻Bluwdr軟件,即可配對隻鐘做授時,但操作不太清晰:

從一開始秒針行走就不暢順,有時停下行下,似驅動力不足或是齒輪不順,但沒影響時針及分針其仍能準確行走.
電子嘢又不可退,唯有拆解看看:

主PCB:

藍牙接收板:

感覺做工,特別齒輪間相互的敏合度一般般,打開個殼秒針是會行走的,但不順,裝番殼即時行時不行了 但不影響分針會每十秒跳一跳的.
現唯有變成沒秒針的石英鐘機芯

見近期多討論電波鐘而又未用過,故淘開野又淘隻試試!以為選貴D的藍牙款(會是藍牙+電波鐘雙受時),收貨試用才 ...
hon829 發表於 2019-4-4 14:15

貴D,即係幾多錢

呢D機械型機芯一分錢一分貨, 冇幾千都唔洗諗做工

貴D,即係幾多錢

呢D機械型機芯一分錢一分貨, 冇幾千都唔洗諗做工
s84292 發表於 2019-4-4 14:21

絕無想到要同千元貨式比,只是在同是幾十銀的卡西歐對比吓啫

絕無想到要同千元貨式比,只是在同是幾十銀的卡西歐對比吓啫
hon829 發表於 2019-4-5 00:12

藍芽食20-30蚊,剩低唔知有冇20蚊比個芯

藍牙模塊邊洗二三十蚊呀!淘寶一塊藍牙模塊先至十蚊八蚊,工廠攞貨唔使五蚊。

via HKEPC Reader for Android

拆齿輪每個膠承軸加矽油先會行得番

正想買呢個,現在慳返。