路過,我完全唔知做緊咩,不過淘寶佢寫著BIOS SPI FLASH 24 25烧录器
bbsunny 發表於 2019-5-24 13:01

你比淘仔連結佢做咩?樓主講明一世只用一次,暗示一茅子都唔會出,係要搵有心閒人幫佢刷

路過,我完全唔知做緊咩,不過淘寶佢寫著BIOS SPI FLASH 24 25烧录器
bbsunny 發表於 2019-5-24 13:01

我都有睇過Tb, 但好似搵唔到燒我呢款腳既...可能太舊

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

師兄方便影一影粒chip的型號嗎?

只係多口,冇幫手,  

估計應該係差唔多

IC Chip PLCC32.jpg

請小心! 有的 chip 包裝邊位係啤巴,用前面師兄有提既 - 起拔器,chip 有可能被夾崩,亦可能會令到 起拔器 變形,
32 腳數少都好的,比較易起,腳數多既話,起拔器唔起得幾多粒,

老野,可能會記得   
用得最多係 Suntac 板, 8/10, 8/12, 8/16, 12/16 等 versions,

Programmer - Sunshine, Hi-Lo

MB Suntac 01 cp.jpg

plcc32用個轉插就可以插進dip了,你需要的是找支持你芯片的燒錄器,腳位不是問題

另外,正常情況下flash是可以熱插拔的,在必要情況下可以直接用能正常運行的主板來進行讀寫

只係多口,冇幫手,   

估計應該係差唔多

請小心! 有的 chip 包裝邊位係啤巴,用前面師兄有提 ...
josew 發表於 2019-5-24 18:48

喺阿.!, 用力過度chip有機會爆角位, , 所以用起拔器有技巧, 要慢慢嚟, 唔可以急.!

喺阿.!, 用力過度chip有機會爆角位, , 所以用起拔器有技巧, 要慢慢嚟, 唔可以急.! ...
dadadede 發表於 2019-5-24 20:37

已經好耐冇搞,以前基本上,有2類包裝,
1. 好似上面圖中,chip 底既面比較平,只要唔暴力,一般比較唔會咁易夾崩

2. chip 既底係有傾斜角度向上,即係最外既邊位係中間位置,而底同面部因為比較短,縮左入內部。
所以用夾,夾咀只會夾到半中間位置,而且接觸位置傾斜亦唔受力(夾咀尖位更加夾硬插入邊位),稍為用力,仲未出力拉出,已經可以夾崩 chip,

你比淘仔連結佢做咩?樓主講明一世只用一次,暗示一茅子都唔會出,係要搵有心閒人幫佢刷 ...
billyck2 發表於 2019-5-24 13:33

你有道具幫我燒, 我出D錢又點話?

師兄方便影一影粒chip的型號嗎?
chingkit 發表於 2019-5-24 17:59

等我搵日再拆來睇睇, tnx for reply