初玩IOT 之-土壤濕度觀測器

ESP8266 12E + MAX7219 LED 點矩陣模組 + Moisture Sensor 土壤濕度傳感器

原版連結
https://www.thingiverse.com/thing:1881827

我既改版
https://www.thingiverse.com/make:655473

睇翻  thingiverse 其他人既留言
原來塊 led 係用 5v, 塊 ESP8266 12E 只係出到 3.3V,
我搵返淘寶說明都寫5v
可能因為唔係全部燈一次過著晒所以推得到
插左幾個鐘一直改都無事咁就繼續用啦

加左個 web server, 可以直接睇 sensor 數值
下一步攪埋 MQTT 做 log (無 linux server... 要用廳果部 htpc   )
然後轉埋 https
或者會加埋個水泵

有無師兄玩過呢類野可以分享下

玩過,第一次,個濕度sensor長通電,結果唔夠一個星期就氧化,之後讀數就唔準,第二次,改為讀數據時先通電, 5分鐘read一次,氧化就大約係2-3個月後出現,第三次改玩電容式,唔會氧化,但讀出黎的數據完全唔準,之後就冇再玩了

via HKEPC Reader for Android

電解試驗品,沒搞頭

玩過,第一次,個濕度sensor長通電,結果唔夠一個星期就氧化,之後讀數就唔準,第二次,改為讀數據時先通電 ...
laubong 發表於 2019-5-22 20:58

我玩過其他用不锈鋼o既sensor
pulsating 咁比電都好快氧化
係要不停改polarity先得

回覆 1# dtom
咁樣整個[公仔]插係個花盆上面好似好[得意],但係花盆上面濕氣咁重,啲電路板好快就[生鏽]。

既然上網可以睇到sensor數值,再加塊LED去顯示,會唔會又多餘、又食電。不如加個水泵自動淋水,更為實際。

用部HTPC黎做MQTT broker亦都唔係好主意。要長期著住部機,就算唔怕嘥電,都唔知部PC可以頂到幾耐。你要log既資料唔多、又唔需要快,不如試吓用cloud上面果啲免費broker(例如:ThingSpeak、Adafruit IO)。

回覆 5# marlin12

多謝師兄意見

因為花盆係小朋友學校功課, 佢成日話要淋水, 咁啱又見到呢個公仔, 咁就可以叫佢睇表情先淋水
好耐之前都見有條片有人整左套自動種值( Link )
所以咁啱又有需要就順便玩下啫, 又真係無諗過會有生鏽問題 不過我都預長期插係泥都玩唔耐

MQTT 又係睇睇下先知有樣咁野, 反正部HTPC都只係夜晚比屋企人睇幾個鐘 youtube, 平時都無閂機, 咪當半部 server 玩下其他, 可能繼續玩下其他 IoT 都會用呢, 但都多謝你2個網址, 可以參考下有乜啱我玩

我都有玩吖..我仲想整到可以淋花,
Screenshot 2019-06-01 at 11.06.jpg

買嘅小米

Screenshot 2019-06-011 at 11.jpg

嘗試下自己製

回覆 7# JRJM

Sensor 部份全蓋絕緣油,測濕度WORK嗎?

回覆  JRJM

hon829 發表於 2019-6-2 21:24

佢呢隻係[電容式]sensor,但係2#師兄話[讀出黎的數據完全唔準]。

回覆  JRJM

hon829 發表於 2019-6-2 21:24

capacitive soil moisture sensor