回覆 9# xiao

我打算後期tune,pcb廠商做出黎你話唔夠50ohm都系死無對症,因為冇儀器可以測量到

回覆  morris

要用1.5MM厚嘅板,,
我打算後期tune,pcb廠商做出黎你話唔夠50ohm都系死無對症,因為冇儀器可 ...
JRJM 發表於 2019-5-31 23:54

我覺得最好唔好用 grounded coplanar waveguide ,因為gap dimension相對pcb tolerance太細,尺寸誤差對阻抗影響較大。俾我會直接用普通微帶,用帶濶0.8mm去match番0603零件尺寸,咁1.5mm厚pcb 上微帶阻抗大約係95ohm。

ESP8266 MS2.png

跟住將50ohm o既天線match番去ESP8266輸出阻抗(39+6j) o既 conjugate (39-6j),下面係假設你駁去天線條微帶係13mm長o既其中一個例子,實際要自己玩吓。

ESP8266 matching2.jpg

好彩我今日都係好得閒

回覆  xiao

我打算後期tune,pcb廠商做出黎你話唔夠50ohm都系死無對症,因為冇儀器可以測量到 ...
JRJM 發表於 2019-5-31 23:54

那為何不直接買天線?

那為何不直接買天線?
xiao 發表於 2019-6-1 17:56

直接買天線一樣要將ESP8266輸出匹配去50ohm,一樣要搵條傳輸線將訊號由屏蔽盒內o既IC連接到屏蔽盒外o既天線。

失敗感覺是因為Ground plane設計不好引致

直接買天線一樣要將ESP8266輸出匹配去50ohm,一樣要搵條傳輸線將訊號由屏蔽盒內o既IC連接到屏蔽盒外o既天 ...
morris 發表於 2019-6-1 18:03

直接抄cypress 或者 ai thinker 是不是比較容易? 據說加長尾巴就可以匹配
不過DIY沒工具, 還真不知道如何達成, 除非有雷射切割邊切邊實驗

失敗感覺是因為Ground plane設計不好引致
YES_MAN 發表於 2019-6-1 18:06

都有可能,不過點解會咁認為

直接買天線一樣要將ESP8266輸出匹配去50ohm,一樣要搵條傳輸線將訊號由屏蔽盒內o既IC連接到屏蔽盒外o既天 ...
morris 發表於 2019-6-1 18:03

問題就系點匹配到50ohm

直接抄cypress 或者 ai thinker 是不是比較容易? 據說加長尾巴就可以匹配
不過DIY沒工具, 還真不知 ...
xiao 發表於 2019-6-1 18:10

抄個天線其實冇難度,呢個系公開嘅天線,,只系50ohm傳輸線匹配唔到

我覺得最好唔好用 grounded coplanar waveguide ,因為gap dimension相對pcb tolerance太細,尺寸誤差對 ...
morris 發表於 2019-6-1 17:27

天線附近唔鋪銅?呢個要計算銅厚,廠家一樣有可能有誤差?
39-6j 呢個系點解嘅? thanks