電阻色環計算

請問各位師兄圖中兩支電阻色環應該如何計算
第三環係銀色我真係唔識計

google "電阻色環計算".

唔通係毅進制?我都睇唔明

回覆 1# 亞星

灰色

綜合google資訊斷估
左邊(黑綠銀紅黑)係 (0)(5)(10^-2) = 0.05 ohm (2%) (250ppm/K)
右邊(綠黑銀金黑)係 (5)(0)(10^-2) = 0.5 ohm (5%) (250ppm/K)

綜合google資訊斷估:
左邊(黑綠銀紅黑)係 (0)(5)(10^-2) = 0.05 ohm (2%) (250ppm/K)
右邊(綠黑銀金黑)係  ...
morris 發表於 2019-9-8 00:46

咁有無可能係
左邊(黑紅銀綠黑)?
右邊(黑金銀黑綠)?

師兄諗法可能正確, 因為我用萬用錶度兩粒電阻接近短路所以有啲懷疑.

電阻色環頭尾都唔會係黑色, 所以佢呢個黑色環係多餘的,可以不理 。

左手邊係棕綠銀紅:
1 5 x10^-2 2%
0.15 Ohm 2%

右手果粒,同意樓上。

via HKEPC Reader for Android

咁有無可能係
左邊(黑紅銀綠黑)?
右邊(黑金銀黑綠)?

師兄諗法可能正確, 因為我用萬用錶度兩粒電阻接近短 ...
亞星 發表於 2019-9-8 08:22

左邊(黑紅銀綠黑):即係誤差=0.5%(綠),唔係冇可能,不過貌似機會細D,尢其是當最後一環係最低檔嘅黑色(溫度系數=250ppm/K)。

右邊(黑金銀黑綠):第二環係金色應該唔會啦,誤差亦好似冇黑色,最後一環溫度系數綠色=20ppm/K,機會相當細。

在以上圖例中, 色環間距還算是可分別的。https://kknews.cc/zh-hk/news/rrvkq8o.html

回覆 1# 亞星

無意中搵到隻 resistor 嘅 spec.:
"Flame-proof Non-Inductive KNP 0.25-10W Fusible Wire Wound Resistor 0.1-1000 Ohm ±5%",
佢有個 "Color Code" 嘅 table, 可以 unique fit 到你嗰兩粒 resistor 嘅 color band (當然我唔能夠 proof 到100% 係你嗰兩粒啦):
http://www.aolittel.com/sale-111 ... -smaller-size-.html