鉗形萬用表

見到兩個自動嘅差唔多價錢

UNI-T嘅UT201 (99人仔)同龍韻嘅3269(89人仔)
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.223.21395886vIVYDL&id=586627423545
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.27.21395886vIVYDL&id=594650823691

牌子嚟講係唔係買UNI-T好d?
係好耐先可能拎嚟用一次度吓嘢果隻,依兩個係有鉗嘅入門自動表應該ok吧?!?!

請指點吓,thanks。

睇spec,UNI-T 多了測二極管,及通斷
龍韻多了1KHz以下 frequency measurement
refresh rate 唔知,accurancy 要再睇 datasheet / user manual。

回覆 2# Joe_Black

謝謝師兄!

度到直流電A數既選擇係咪唔多

度到直流電A數既選擇係咪唔多
剋星 發表於 2020-1-8 22:53

UT210E,可以測埋直流電流,都幾多人揀

UT210E,可以測埋直流電流,都幾多人揀
idolclub 發表於 2020-1-10 23:14

UT210E +1
可以度直流唔係把把都有, 非接觸/通過式係好好用.

至少10mA級算係可見, 要再準用Multimeter個mA檔位度.

2選1,一定係UNI-T

UNI-T UT210E 有非接觸式電壓探測功能 NCV,代替測電筆。

有無人用過呢啲line splitter? 好唔好用?還是可以自制⋯

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

有無人用過呢啲line splitter? 好唔好用?還是可以自制⋯

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
pockchop 發表於 2020-1-22 16:21

師兄, 有無淘寶link?