呢兩隻crystal oscillator 可唔可以共用?

原本問題: 有個儀器internal oscillator waveform 出問題
於是拆MCU個oscillator出黎度,sinewave走哂樣個,pattern同上一樣
咁我估就係oscillator出問題
但係原本果個係K1523BA,應該係VCXO黎....
係華輝得普通晶振...
有冇CHING知邊到有VCXO賣...同埋..兩者互換得唔得
thx

無源晶振是不能揷probe睇波形的
有相關振盪頻率產生,該石英已是正常運作了, 頻率的準確性又是另一回事

無源晶振是不能揷probe睇波形的
有相關振盪頻率產生,該石英已是正常運作了, 頻率的準確性又是另一回 ...
hon829 發表於 2020-1-21 23:38

吓?
K1523 唔係有源黎?

另外請教,,,
就算無源,最多都係frequency 唔準,係咪唔應該會有overshoot 情況出現?

佢講得"無源晶振"”石英”好明顯係無視”oscillator” x2

Btw osc應該係出square wave

你個 waveform 如果 amplitude 夠, freq. 差唔多都算正常...

原本問題: 有個儀器internal oscillator waveform 出問題於是拆MCU個oscillator出黎度,sinewave走哂樣個,pa ...
POE100 發表於 2020-1-21 23:18

典解你認為應該睇倒sine wave?

原本問題: 有個儀器internal oscillator waveform 出問題於是拆MCU個oscillator出黎度,sinewave走哂樣個,pa ...
POE100 發表於 2020-1-21 23:18

VCXO係壓有源控晶震,一般用黎做PLL,如果你換咗普通有源晶震會鎖唔倒頻率。
BTW你隻MCU典解要用到VCXO?

回覆 4# 亞基拉

係眼大睇過龍

回覆 3# POE100

過filter(如Schmitt trigger)後,有機會出現overshoot的!

吓?
K1523 唔係有源黎?

另外請教,,,
就算無源,最多都係frequency 唔準,係咪唔應該會有overshoot 情 ...
POE100 發表於 2020-1-22 00:29

Overshoot/undershoot/ringing係impedance mis-match嘅問題,你應該檢視吓線路/layout有冇做好matching,或者你測量嘅setup有冇需要改善。

P.S. 如果如你張圖所示咁有少少”ringing”一般唔會有乜大問題。