典解你認為應該睇倒sine wave?
morris 發表於 2020-1-22 10:58

眼太大.

VCXO係壓有源控晶震,一般用黎做PLL,如果你換咗普通有源晶震會鎖唔倒頻率。
BTW你隻MCU典解要用到VCXO?: ...
morris 發表於 2020-1-22 11:07

我再子細睇,原來唔係MCU , 係PLC黎..
VCXO control 腳接左入PLC
VCXO output腳接左去opamp

回覆  POE100

過filter(如Schmitt trigger)後,有機會出現overshoot的!
hon829 發表於 2020-1-22 13:02

咁樣囉度出黎....我未就咁度過晶振..所以估壞左

Overshoot/undershoot/ringing係impedance mis-match嘅問題,你應該檢視吓線路/layout有冇做好matching, ...
morris 發表於 2020-1-22 13:17

其實件野係rubidium oscillator黎....唔知work 唔work
上左機一個鐘左右
current ,stable由0.7A降到0.3A ,個膽大約60度左右
output無大跳...未搵到frequency counter黎睇

我以為output會係好純既sinewave or squarewave
定係我方法有問題呢,,,,

Overshoot/undershoot/ringing係impedance mis-match嘅問題,你應該檢視吓線路/layout有冇做好matching, ...
morris 發表於 2020-1-22 13:17

上網睇過下...都好似係
不過d時間睇

回覆 13# POE100

論oscillator, 見波形初步唔覺壞,至於出什麼樣就要深入看看電路本身了