吸錫泵的小改良

今日無意中上網見到日本依個牌子出左個吸錫泵,吸咀設計好特別,覺得依個idea非常好,雖然簡單但非常實用。
響屋企多數都會用部Metcal,快靚正,但始終都係有機會要出街用,而出街就當然係用手泵,之前買落果支都仲用得,無謂又買過支新,一於參考別人的優點,做少少改良啦。加左條矽膠喉落去吸咀度,在吸錫時,要盡量令矽膠吹住底板及包住焊點,我試過真係可以增強吸力,連multi-layer板嘅through hole都可以吸得晒D錫。
我用的矽膠喉內徑4mm、外徑6mm,比起廠方的內徑2mm、外徑4mm當然無咁好,但零成本的upgrade算係咁。

無諗過矽膠喉頂到咁熱,得閒要試試...

無諗過矽膠喉頂到咁熱,得閒要試試...
tomchen 發表於 2020-4-18 23:25

都係1-2秒嘅事,頂到的。
另外唔記得講,要買D軟身少少,唔好太硬。

回覆 1# vtrchan

請問 ching 香港邊度有你依種矽膠喉買,同大約多少錢?

謝謝。

若果再改良吓,留個缺口位比辣雞插,又會唔會再好D呢?

回覆  vtrchan
請問 ching 香港邊度有你依種矽膠喉買,同大約多少錢?
謝謝。
若果再改良吓,留個缺口 ...
1qwer 發表於 2020-4-19 03:06

我條矽膠喉係跟部嗅氧機一齊買番來的。
香港新填地街應該有得賣。
如果留個缺口,每次用咪要對位先得?其實唔使咁做,條喉軟的,佢會好容易將辣雞咀包住。

硅胶會唔會好個矽膠?
1 米有排用。買嚟分唔錯。一人5cm夠分20個人  ...
Joe_Black 發表於 2020-4-19 09:13

係同一樣嘢,只係大陸叫硅胶,香港叫矽膠。

我條矽膠喉係跟部嗅氧機一齊買番來的。
香港新填地街應該有得賣。
如果留個缺口,每次用咪要對位先得?其 ...
vtrchan 發表於 2020-4-19 12:33

矽膠喉太子金魚街好多檔都有賣~

矽膠喉太子金魚街好多檔都有賣~
tomchen 發表於 2020-4-19 13:31

可能都有,但要問清楚係唔係矽膠。
矽膠通常係有少少奶白色,唔係好透明。