想問下wifi智能插頭內DC 用乜嘢轉出來的

玩左幾個月突然唔識著,拆開來睇下見到有地方燒左,睇落似低voltage嘢,見到粒controller 喺8266嗰類野跟住試下俾5V試下又行得番,所以唸下可唔可以揾個220轉5V的module 加上去用,不過全部都好大件下,最細反而係以前尿裝送嗰D USB charger。因為佢爆左睇唔到用乜野零件,知唔知佢點可以做到咁細?

我一般用呢d module:
4蚊人仔度一個,5V12V各買幾個,邊度壞就換去邊度
當然如果需要大電流的就唔用得了
...
ahuo 發表於 2020-8-27 22:33

呢啲用嚟整阻容降壓電器好好駛.
但估唔到仲有啲無隔離, 連隻牛都縮走埋嘅方案.

好似唔多見有成品, 有就仲好用.

單IC的陽春降壓方案 多少家居火警由此而生
hon829 發表於 2020-8-27 23:33

所以咪黑左,如果外殼用料好少少就冇事, 唔係的話成個燒著都似。

單IC的陽春降壓方案 多少家居火警由此而生

KP303
P100

拖板?你呢個relay數盡都係12A...香港用13A插蘇喔。
要改建議買個大陸16A wifi插座改。起碼relay個capaci ...
ahuo 發表於 2020-8-27 22:49

隻野死前係用來插住個拖板Check 用電量的,呢幾個月用盡都係6-7A, 見佢仲用得下唔好嘥嗜。

我係想將個拖板智能化。
t9097 發表於 2020-8-27 22:38

拖板?你呢個relay數盡都係12A...香港用13A插蘇喔。
要改建議買個大陸16A wifi插座改。起碼relay個capacity大d。或者自己外接個大d的relay

...
ahuo 發表於 2020-8-27 22:33

我係想將個拖板智能化。

咁即係乜野芯片?有冇成個module 賣?我只係想揾個方法俾電佢,越細越好 ...
t9097 發表於 2020-8-27 22:19

但你呢個case,空間少d。需要將本來第一張圖上面的兩個電容,綠色的fuse,黑色的電感拆走先可以放得落。而且ching你呢個外殼拆爛了,仲要留返黎用?
https://detail.tmall.com/item.ht ... amp;id=585970087840

睇錯,sorry,刪