[操作疑難] Li-ion 電池電壓

剛剛買了部山狗action cam, 唸住用部好D的差機BC3100黎DIY差下電池,但一睇:咦,寫住Li-ion Battery 3.8V 1200mah......
平時D  Li-ion唔係應該3.7V 咩?
想問大大我當它3.7V Li-ion咁充電係咪有危險?

可以照差, 只係差唔盡佢個maximum capacity.

可以照差, 只係差唔盡佢個maximum capacity.
kwliu 發表於 2020-9-13 14:58

BC3100可以Set 4.2V 定4.35V cut。

via HKEPC Reader for Android

3.8V當成3.7V充正常不會出問題
只是會用不盡他的容量
但其實鋰電主要的電力段不在4.2V或4.3V
所以影響沒想像般大

我部BC3100有時都要差鐵鋰電,我索性係底開返個窿,可以用細一字轉mode,唔洗成日拆。

不過要拆機
billyck2 發表於 2020-9-13 17:17

我部BC3100有時都要差鐵鋰電,我索性係底開返個窿,可以用細一字轉mode,唔洗成日拆。

...
tgo 發表於 2020-9-14 11:17

Good idea, 等我又鑽個洞洞先,唔講我都遺忘了部機有隱藏大技

Good idea, 等我又鑽個洞洞先,唔講我都遺忘了部機有隱藏大技  

via HKEPC Reader for Android ...
samuelsansan 發表於 2020-9-14 13:20

記得差正常3.7V 18650時還完。唔係差到爆。