[操作疑難] 維修/更換 30mm 風扇疑問

多年前向 Ching 購入 Dell M110 投影機一部,近日其中一部散熱風扇壽終正寢。
輕推其他散熱風扇扇葉,扇葉會跳落「下一格」。壞咗嘅風扇會啜住,投影機就會因為風扇錯誤而強行關機。有時候撞彩,開機佢識慢速轉,投影機就可以「正常」使用。
風扇大小為 30 x 30 x 10mm,貼紙下冇嘢,扇身亦無任何記號。他錶借咗比人,度唔到電壓。
如果想更換風扇,未知 Ching 可否目測風扇參數,例如電壓、插頭等等?
其他解決辦法如維修或 Bypass 亦無任歡迎

Dell M110

Proj 1.jpg

Dell M110

Proj 2.jpg

Dell M110

Proj 4.jpg

Dell M110

Proj 3.jpg

Dell M110

Proj 5.jpg

求其執隻啱size有測速散熱扇代換, 用其他散熱扇人手試下黃紅邊條係測速/V+

唔好玩啦! 用透視眼/讀心術可看出其規格

既然拆了風扇出來, 加點油即可重用 亦可用他錶度度個插座即知其電壓吧

睇相,應該係label貼label,小心拆開第一張label可能會有資料

一陣試試,感謝各位 Ching 細心觀察

點解唔用他錶睇下供電電壓及+/-位?
(正常是紅+,黑-,黃測速)
正常不是5V就是12V

風扇未出問題前,個projector會否熱才風扇高速,唔熱風扇低速?

唔好玩啦! 用透視眼/讀心術可看出其規格

既然拆了風扇出來, 加點油即可重用 亦可用他錶度度 ...
hon829 發表於 2020-11-9 11:23

紅色圈圈的地方鑽個洞, 再慢慢挖開一些或許就看到C戒指鎖住軸, 拆出來加油除垢, 或許就復活了
這種一般都 5V 或 12V 風扇, PWM 控制速度

回覆 4# wyhui5124

ching 神觀察力:

Dell M110 Fan

Proj 6.jpg
前天 03:59

已淘同型號風扇