又燒慳電膽---SUNSHINE 的不太耐用!

同一廁所位, 上次用飛記可用兩年多, 轉用 SUNSHINE 20W 後用不倒十個月(都是燒燈絲)
https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1

SUNSHINE 20W a.jpg

SUNSHINE 20W b.jpg

見xx城做僅88折, 想轉用LED, 發現"能源標籤"得啖笑! 慳電膽為1級, LED是2級
SUNSHINE 20W.jpg

感覺LED同光度下耗電量是低了點, 最後買了隻飛LED試試, 話晒往後無論電子牛或膽珠出事都容易維服吧

我都覺得飛記的LED燈膽,特別耐用,而且沒有閃爍的問題。

我有著跟樓主一樣的習慣 - 在燈胆寫上購買的日期和價錢。

我買大陸LED一直到現在都無死一個

7.8

同一廁所位, 上次用飛記可用兩年多, 轉用 SUNSHINE 20W 後用不倒十個月(都是燒燈絲)

見xx城做 ...
hon829 發表於 2020-11-19 14:34

應該有一年保養,如果你係日本城買,憑單可到日本城換新
利申,換過   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

我買大陸LED一直到現在都無死一個

7.8
hkmand001 發表於 2020-11-19 17:24

+1
果時仲買多左做後備
根本都用唔著

+1
果時仲買多左做後備
根本都用唔著
3kiu 發表於 2020-11-19 22:31

我都是淘.....好像都是2蚊定3蚊隻7W定10W, 買了4隻, 用了2隻....都未燒, 都有半年有多了..

應該有一年保養,如果你係日本城買,憑單可到日本城換新
利申,換過   

via HKEPC IR Pro 3.6.1  ...
pgts1230 發表於 2020-11-19 22:21

沒預咁快燒, 故沒留單據了

沒預咁快燒, 故沒留單據了
hon829 發表於 2020-11-19 22:44

其實....如果...買咗隻新,又即刻壞咗....       

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

50元買個13W PHILIPS LED 燈泡, 5年保固

轉用led膽幾年只係壞過一個,仲要係跌壞
但用耐左係會有小小光衰, 感覺光度低左10%