手機換Mon DIY

手機換MON通常都是因為跌爆左個mon, 但我今次是例外, 是跌落水入水short燒左black night, 本來只是燒左flex cable一條線, 但因為太微細接駁唔到, 焗住要成個換。

一般人以為換mon 係好大工程, 因為你出先達換, 見人又熱風槍又膠水搞好耐先掂, 高技術動作, 原因是修機舖冇可能有太多種手機的屏幕存貨, 佢地用的part 是固定尺寸的屏幕+接觸膜(屏幕總成), 係要先從你部手機拆除舊screen再裝新的screen, 但其實逃保原來是有 屏幕總成+外框買( 如下圖), 價錢只比淨屏幕總成貴幾十蚊人仔

今次我換mon的機種是紅米note8, 用了一年唔夠就浸死左個mon, 雖然是平價機, 但就咁掉左佢好唔環保, 去逃保買番一個屏幕總成+外框都是140人仔, 連運費計番港紙唔洗200蚊。

換mon的教學youtube好多, 簡單d講是先開殼, 拆主板, 拆電池, 再拆尾板, 將一些附件如摩打, sensor, 鏡頭, 開機線轉番過新框內, 接番晒線再裝番, 咁就搞掂, 快手用半小時內, 慢都是一小時內搞掂。 似砌模型咁, 冇乜特別技巧可言。

我這部紅米note 8是黐膠水, 所以開殼要用風筒熱吹下,  裝番要黐膠水, 唯一是如果你本身部機是防水的, 換完後個防水效能可能會冇左!

最後大家要留意一樣野, 通常逃保買個新mon都是非原裝, 我上面個例子比較好彩, 是原裝mon但有輕微花痕, 可能是QC reject part羅出黎賣。

非原裝mon通常個screen可能不是大猩猩玻璃, 一跌即爆, 最好貼番埋鋼化玻璃, 另外一些代用screen 可能個touch或色溫冇原裝咁好, 所以大家買時就唔好貪平, 睇過評論先好買。

另外自己裝可能會好過先達換, 我姐夫就試過幾年前部紅米note 3爆screen羅去先達換, 小米在於先達黎講是冷門機, 店家冇同款貨係手就用個接近size的mon同佢換, 結果是d位唔太岩換完後比較核突唔靚仔。

學到嘢!

回覆 3# PangDeng

師兄,好嘢

其實唔係成個總成黎換,會好多手尾,因為總成係用機器經幾個步驟貼合,基本上會好fit。

就算iphone要換touch而唔換mon,都要用好幾部機器做分離同後期處理,再貼合新touch panel,加壓去泡等等。

如何判斷屏幕總成大小適合自己手機?

如何判斷屏幕總成大小適合自己手機?
SYW 發表於 2021-1-19 14:50

如果只是買總成唔連框, 首先要解像相同, 另外要尺寸相同, 第三要接頭相同, e.g. 我部紅米note 3個 mon.的接頭已經同 note 8的接頭完全唔同, 加上現在還有分打孔, 水滴, 齊陰 mon, 所以好難用唔同model的screen互換, 最好都是逃保買指定型號的screen, 咁就實岩用。

其實唔係成個總成黎換,會好多手尾,因為總成係用機器經幾個步驟貼合,基本上會好fit。

就算iphone要換touch ...
wyhui5124 發表於 2021-1-19 14:37

iphone設計上是唔比人自己整, 所以乜都用膠水黐死晒, 所以換電換mon都要好巧功夫, 好易整到壞晒, 自己整真係有難度。

And機就相對方便, 早期好多都只是用扣位加螺絲, 有基本工具就好易自己搞。