[測試] 度下Capacitance

被測的對象係一粒220uF 16V的電解電容器,經過一段時間的勞役,睇下佢capacitance係幾多⋯⋯

先用Fluke 87IV 的電容檔度下:

有192uF,同標示的容量只係差了12.7%,如果響依刻就判斷佢係正常,可能會太早⋯⋯

再用MASTECH MS8911 smart SMD tester度下:

得32.89uF, D factor 有2.318。咁似乎唔係幾正常喎⋯⋯

再再用nf ZM2353 LCR meter度下:

有32.15uF,ESR=11.488 ohm。咁都仲唔係壞⋯⋯

DMM個電容檔,我真係好少會用,食之無味,棄之又唔可惜

沒錯... 我都遇過類似的情況,  
所以維修要有一件以AC 做測量的電容表...  

無脹都可以壞
以後下下都要拆出嚟度
有人問問題就答要先check電容了

樓主粒cap睇唔到牌子型號,可否通報一下,大家遇到要額外留意

睇隻cap絲印就覺流流哋

所以LCR電橋貴點都有其價值的

沒錯... 我都遇過類似的情況,  
所以維修要有一件以AC 做測量的電容表...   ...
kamcm 發表於 2021-3-9 09:48

無錯,有部LCR meter係會方便好多,如果無嘅,睇ripple都係一個唔錯嘅辦法。

無脹都可以壞
以後下下都要拆出嚟度
有人問問題就答要先check電容了

樓主粒cap睇唔到牌子型號,可否通報一 ...
Joe_Black 發表於 2021-3-9 11:23

都唔一定要拆出嚟,只要測量電壓夠低,in-circuit度亦都可以。

睇隻cap絲印就覺流流哋

所以LCR電橋貴點都有其價值的
hon829 發表於 2021-3-9 13:06

師兄夠眼利,依粒Cap係由一部山寨機頂盒度拆來的山寨電容器。
依架LCR meter一D都唔貴,部Mastech MS8911都唔使3舊,唯一壞處係佢要用CR2450電⋯⋯
速度唔算好快,但絕對可以接受,仲可以校0.1Vrms做in-circuit測試。

師兄夠眼利,依粒Cap係由一部山寨機頂盒度拆來的山寨電容器。
依架LCR meter一D都唔貴,部Mastech MS8 ...
vtrchan 發表於 2021-3-9 21:16

ZM2353 呢?

ZM2353 呢?
Joe_Black 發表於 2021-3-9 23:48

ZM2353由於係二手,都唔係好貴。

依架LCR meter一D都唔貴,部Mastech MS8 ...
vtrchan 發表於 2021-3-9 21:16

amz買?
定hk