舊discman 換電容問題 及適合的936代用咀

爬左以前的好多post, 話要換左discman d 電容
要換呢幾粒,啱唔啱呢? 可惜舊post 無哂d 圖

同埋想買支936雞咀 k
會唔會有好d 又唔會太貴的貨 不過雞咀佢唔比我拍又唔肯改link 有無師見有link 推介?

雞咀

電容
0????啊mxHHXTLyKlx啊 https://m.tb.cn/h.4u56EfV?sm=315831  贴片铝电解电容器 SMD 16V 25V 35V 50V 100UF 220UF 470UF 47UF

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

點解要換 cap?
唔著定啲聲有問題?
玄學嘢可能要去影音台問。

唔俾拍咪用 offer 版主嘅 VPN 大法囉,兼送去集運倉
除非你好多嘢要焊,買幾多嘴,其實都只係用某一兩支

09 11 年分別喺RS 買過
900M-T-1.2LD
900M-T-0.5C
900M-T-R
900M-T-LB
900M-T-SB       
900M-T-K       
900M-T-1.8H       
900M-T-0.5C       
結果過幾年全部無用過,已經轉咗用 T12

點解要換 cap?
唔著定啲聲有問題?
玄學嘢可能要去影音台問。

唔俾拍咪用 offer 版主嘅 VPN 大法囉,兼送 ...
Joe_Black 發表於 2021-6-9 14:15

Hkepc 舊post 話Cap 會漏液 都成30年
佢地話我果部一定要換(我都唔想換) 但有部awia 已玩完
型號係sony d321 唔係咩貴野但聽開有感情

師兄用開邊支?
因為五支包郵

無咩問題就唔好搞,咪等下好的整壞又揾黎搞。
你呢個電容距離同隔離其他零件有d近。可以考慮用尖彎頭。其實一個刀頭同一個尖彎頭就已經可以處理99的工作。
特別係刀頭,最常用。其他古靈精怪頭買黎都係擺的多。

其實你認為係換左會好D,咪換囉...淘唔到,咪香港買囉,唔係個個都係神仙識答你

無咩問題就唔好搞,咪等下好的整壞又揾黎搞。
你呢個電容距離同隔離其他零件有d近。可以考慮用尖彎頭。其實 ...
ahuo 發表於 2021-6-9 19:38

900M-T-H?

900M-T-H?

二三些 發表於 2021-6-9 21:38

IS
個樣:
https://detail.tmall.com/item.ht ... skuId=4008931296963

Hkepc 舊post 話Cap 會漏液 都成30年
佢地話我果部一定要換(我都唔想換) 但有部awia 已玩完
型號係sony  ...
二三些 發表於 2021-6-9 19:12

其實如果正常開機有聲冇事就唔好換,啲cap煲咗咁多年啲聲醇厚好多換咗就聽唔番

音響人應該又分 general purpose、audio cap、.....
淘寶啲cap唔知 series,又無datasheet,應該音響人佢哋唔會叫人淘.
買都喺 RS 買啦