[開箱] Casio IQ-805J 電波鐘 --- 證實觀塘區係收不到訊號的

早前行經深水埗大南街的散淘貨排檔見賣$10隻鐘, bulk pack似新貨, 就買了隻試試
Casio IQ-805J a.jpg

結果放窗邊幾天都沒有授時成功  唯當普通鐘用, 但沒說明書加上調校麻煩; 有時行行吓秒針停在12點位(時分針仍行的), 之後秒針會行翻, 都唔知佢咩皮性!

一般鐘都是偏快的, 故想拆解看看內裡結構順便加隻VC作校正震盪頻率之用
Casio IQ-805J b.jpg

Casio IQ-805J c.jpg

Casio IQ-805J d.jpg

測原頻率是 32.76817kHz, 加了隻10pF VC還未夠, 結果加多兩隻1兩pF的:
Casio IQ-805J e.jpg

組裝完一切操作正常! 雖然是跳秒款但機芯十分寧靜, 半夜都聽不到聲  唯不知用單節AA電的電波鐘能用多久吧

觀塘區,窗邊?窗向哪個方向?

$10,抵啦

觀塘區,窗邊?窗向哪個方向?

$10,抵啦
Joe_Black 發表於 2021-8-18 20:35

單邊窗向東北:
Casio IQ-805J f.jpg

多口問下,鐘芯低出5條線有乜用?
鐘面又唔見有 LED / light sensor ...
=============================
『有時行行吓秒針停下(時分針仍行的), 之後秒針會行翻, 都唔知佢咩皮性!』
電波鐘省電模式

...
Joe_Black 發表於 2021-8-18 20:46

背部LED 及6點下邊的似光敏:

...
Joe_Black 發表於 2021-8-18 20:46

終找到日本的說明書了:
https://support.casio.jp/manualfile.php?cid=002012223

原來6點下面是光敏, 暗時就會停秒針的! 有時唔覺反轉咗佢會停就是這原因!

另寫道1粒AA電可用約1年, 咁又幾慳電播

單邊窗向東北:
hon829 發表於 2021-8-18 08:40 PM

觀塘山上同近海高低差很大

背部LED 及6點下邊的似光敏:
hon829 發表於 2021-8-18 08:50 PM

LED點先會著?

LED點先會著?
TH30 發表於 2021-8-18 23:17

Google翻譯話按Wave鍵查狀態:

Casio IQ-805J g.png

Google翻譯話按Wave鍵查狀態: