邊到有得賣Multicore & Alpha 錫線

請問ching 們知唔知邊到可以買到以上兩款真貨既錫線
Alpha Taobao 有得買,但驚係假野

回覆 2# kwliu

Thx Ching
但岩岩落完單就收到EMAIL話錫線唔賣俾 general public,要公司account 先俾買

大缺貨......商用優先供應?
element 14 部份型號有貨

請問ching 們知唔知邊到可以買到以上兩款真貨既錫線
Alpha Taobao 有得買,但驚係假野 ...
YINYIN007 發表於 2021-9-4 02:24

係 online shop 買錫線,我通常都係去 Digi-Key,款式會比較多,而且個價一般都會比較低。

但岩岩落完單就收到EMAIL話錫線唔賣俾 general public,要公司account 先俾買:shu ...
YINYIN007 發表於 2021-9-4 10:42

如果想買 Multicore,亦可以去淘,Multicore 好少假貨,因一般用戶好容易就可以分到真假,只需要一個放大鏡。

大缺貨......商用優先供應?
element 14 部份型號有貨
logoff 發表於 2021-9-4 13:48

呢兩年錫金屬原材料價已升左超過二倍,導致錫線售價都加左唔少,好多款式都唔係經常有現貨。

想買平價外國品牌既錫線,可以考慮去淘。

自去年初開始,有大量工廠結業,所以會有好多 Multicore、Kester、Alpha 等錫線流出市面。

而呢類流出既錫線,個賣價好多時只係正常價既 1/3 甚至連 1/4 都不到,絕對可以用跳樓價黎形容,相當抵玩。

想買建議搵 Multicore 或 Kester,呢兩個牌子仍然係外國產,而 Alpha 一早就已經轉左係大陸產。

回覆 8# idolclub

Thx Ching,
我見Taobao 有間鋪Multicore 有兩款 X39 Flux 同 C502 ,請問有咩分別呢?

回覆  idolclub

Thx Ching,
我見Taobao 有間鋪Multicore 有兩款 X39 Flux 同 C502 ,請問有咩分別呢?
:ad ...
YINYIN007 發表於 2021-9-4 18:38

X39 和 C502 是錫線中所含助焊劑的類型。

現在買 Multicore 錫線,若是一般的PCB焊接,助焊劑種類通常都是選 Crystal 400 (C400)、Crystal 502 (C502) 和 Crystal 511 (C511)。

而當中的 Crystal 400 (C400) 助焊劑為 Halide Free 類型,即不含鹵化物,可減低有害污染。

買 Multicore 錫線,首選當然係揀 5-Core (5C),即 5 蕊的,其次就揀 3-Core (3C) 3 蕊的,1-Core 或 2-Core 既就無謂揀了。