回覆 10# Hippo

每個人嘅手法都有不同
諗多幾個方式就得

回復 11 #Jip仔

都係唔好講咁多, 影張相算~

普通細索帶2.5mm, 不過就算 1.8mm 都唔係"一定塞得入"囉

報告一下測試:

我頂…xyz@#$_, 諗住先用手機 Post 相再係電腦打字, 但打打下, 部古董電腦竟然 BSOD, 重要斷電後再開停係 POST 畫面!!     

睇怕今晚只好搞部腦, 擇日再講條線。

更新
終於搞掂部電腦!可以再講下。

個乸座裝入殼後,其實剩餘空間好小(同公插比),最初諗將條線打結就好似上面幅相的左邊,個結會好大嚿,重要預留位置去焊,根本係不夠位合上個殼。

但再諗下,打結都有其他方法,將紅黑線 Y 字形的拆開,將紅和黑線好似右邊的打結,個結會細好多,應該還夠位去焊,試過將打了結的線放入個殼然後出死力去扯都不會甩。原本打算今晚試,但剛才死電腦搞了一排,今晚無時間再搞,唯有再等得閒時才真正焊線去試。

至於用索帶,今晚收工返到屋企附近,只可係家品舖買到好水皮的細索帶,將索帶圈住條線索埋,大力去收緊的話連索帶都扯斷! 稍為輕手去收緊的話又箍不死條線,將已上索帶的線放入殼內去扯,條線就係索帶個圈跣返出來,即係做不到我心目中防止扯甩線的目的。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 13# C_Law

其實唔使咁麻煩, 只要2條線各自打個結就細好多, 無必要孖住打結

線耳剪浄夾線個圈,有膠就去咗佢,有長就銼短啲,兩條線套入去夾埋

簡單亦可用件細膠片類, 鑽兩孔穿線防脫

報告一下測試:

我頂…xyz@#$_, 諗住先用手機 Post 相再係電腦打字, 但打打下, 部古董電腦竟然 BSOD, 重要 ...
C_Law 發表於 2021-10-26 22:36

又不是接駁威也! 使唔使用死力扯線

要咁大力就用封膠吧

報告一下測試:

我頂…xyz@#$_, 諗住先用手機 Post 相再係電腦打字, 但打打下, 部古董電腦竟然 BSOD, 重要 ...
C_Law 發表於 2021-10-26 22:36

太幼既線係用唔到索帶..... 的,

用如C????