線耳剪浄夾線個圈,有膠就去咗佢,有長就銼短啲,兩條線套入去夾埋
亞基拉 發表於 2021-10-27 10:45

咁不如用返樓主 #1 張圖, 夾係個USB頭邊位好過, 仲厚仲實凈

咁不如用返樓主 #1 張圖, 夾係個USB頭邊位好過, 仲厚仲實凈
Hippo 發表於 2021-10-27 15:58

咁不如你睇清楚樓主 #1 啲文字先

咁不如你睇清楚樓主 #1 啲文字先
亞基拉 發表於 2021-10-27 16:17

明白你講咩, 好 咁我寫返清楚D文字
用返USB頭邊位嗰種鐵片來夾仲厚仲實凈
母插嗰邊無位就剪其他舊/爛USB頭D鐵片
因為線耳多數都係用銅料, 無USB插頭嗰種鐵片咁硬, 夾得無咁實

明白你講咩, 好 咁我寫返清楚D文字
用返USB頭邊位嗰種鐵片來夾仲厚仲實凈
母插嗰邊無位就剪其他舊/爛USB頭D鐵片
因為線耳多數都係用銅料, 無USB插頭嗰種鐵片咁硬, 夾得無咁實
Hippo 發表於 2021-10-27 16:27

兜得好靚

又不是接駁威也! 使唔使用死力扯線

要咁大力就用封膠吧
hon829 發表於 2021/10/27 10:59

Prepare for the worst!

條線不是自己用,就要預計其他人會不會暴力對待條線,起碼要挨到我的暴力測試先至會交條線給別人用。

我記得如果你淨駁5V叉電用,要將2條data short 埋。唔係有D device detect 唔到你要叉電。

via HKEPC Reader for Android

我記得如果你淨駁5V叉電用,要將2條data short 埋。唔係有D device detect 唔到你要叉電。

via HKEPC Read ...
raymondchan338 發表於 2021-10-28 12:12

呢個唔係火牛要求,係Android device未有QC前去認個power source係火牛,如果係其他device攞電係唔洗咁做。

用 13# 右邊的打結方法, 焊完係夠位合埋外殼, 亦受得起我好暴力的拉扯。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

via HKEPC Read ...
raymondchan338 發表於 2021/10/28 12:12

其實係向一件非 USB 的產品供電, 只不過這件產品用了 USB 接口做電源輸入位。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)