呢隻100我用左1個星期就頂唔順 .. 再忍多左佢一個星期就換番 elite360+antec neo500牛

config 如下.
E5200 + 原裝散熱風扇, P5QL-EM, 2GB x 2, 2.5" 160GB HDD
冇ROM, 冇另外插卡, 冇風扇

問題1. 火牛都算幾嘈, 又震, 半夜女朋友叫我息左部機, 嘈到佢訓唔著 (個個人要求唔同, 只提供大家參考)
問題2. 部機平時都係上下網.. 久不久會開下diablo2玩下.. 頂.. 玩玩下會reboot.. 換機箱前一定唔會, 試過打開蓋, 搵風扇吹都一樣reboot, 10成係火牛唔夠力

原帖由 kclam 於 2/12/2009 11:19 發表
呢隻100我用左1個星期就頂唔順 .. 再忍多左佢一個星期就換番 elite360+antec neo500牛

config 如下.
E5200 + 原裝散熱風扇, P5QL-EM, 2GB x 2, 2.5" 160GB HDD
冇ROM, 冇另外插卡, 冇風扇

問題1. 火牛都算 ...

試過打風蓋, 搵風扇吹都一樣reboot
....係咪有第二D問題 ??
....定係隻牛牛......

回覆 10# 的帖子

+刀好似有

想問下師兄比d意見, 我塊 biostar G31 TE 唔知放唔放得落

想問下師兄比d意見, 我塊 biostar G31 TE 唔知放唔放得落
kirafung 發表於 2010-9-27 11:16

塊 biostar G31 TE 嘅 size 同塊mp-G31 幾乎一樣, 應該冇問題
做好散熱便o.k.

塊 biostar G31 TE 嘅 size 同塊mp-G31 幾乎一樣, 應該冇問題
做好散熱便o.k.
ACDC 發表於 2010-9-27 12:17

多謝師兄意見, 其實我想用條 pci-e, 有冇箱可以做 cm 100 size 大少少又用到 matx, 好似要求高左少少

多謝師兄意見, 其實我想用條 pci-e, 有冇箱可以做 cm 100 size 大少少又用到 matx, 好似要求高左少少
:hit ...
kirafung 發表於 2010-9-27 13:16

要咁細size 又要用到 matx板 + pci-e好似冇見過, 用itx板 + pci-e 就好多
你可能要考慮用返book size機箱, 不過最近流行嘅前置matx牛的book size機箱尺寸似乎長左啲, 冇以前AOpen, InWin, Chenbro嗰啲用TFX牛的book size機箱咁細
我本來都想揾下面嗰款細size嘅MATX機箱:
Chenbro PC719
http://www.chenbro.com/corporatesite/products_detail.php?sku=53
不過問左代理冇返貨

暫時揾到嘅細size MATX機箱只見過’金的士’ 嘅ReaLan 立人E-2028,用Flex ATX牛, 可以用標準尺寸ROM, 不過隻牛就弱左小小  
http://www.szrealan.com/ProductsView.aspx?bid=3&id=55