原帖由 muihin 於 2009-9-5 10:15 發表

問過(唔係呢個post), 有人話好靜
不過塊MB响火牛底, D SATA,case,USB 線會唔會安裝時好痳煩?

火牛唔嘈, 至少靜過原裝CPU風扇
用這個箱裝MATX板, 真係需要好有耐性, 小心嘗試和選擇合適的材料和cable等等
並且要逐步地跟次序安裝或者拆除, 例如要拆除面板才能卸下HDD/CDROM安裝板
我用 L 形SATA頭, USB, Front Audio 插線也小心整理過, 否則會頂牛

原帖由 fatboytko 於 2009-9-5 15:11 發表
個箱好絕呀
做到
可能好多板也放不入呀

Yes!!
所以用這個箱裝MATX板, 真係要小心選擇, 唔係所有MATX板都可以用到的
我的MSI785GM-E65放得落但會頂南橋HS螺絲

原帖由 ACDC 於 2009-9-5 18:21 發表

Yes!!
所以用這個箱裝MATX板, 真係要小心選擇, 唔係所有MATX板都可以用到的
我的MSI785GM-E65放得落但會頂南橋HS螺絲

rzElite 100 internal.jpg

原帖由 zerozero 於 2009-9-5 00:00 發表
好似比大水牛的間格好
如放cd-rom 會否頂cpu fan??

除非你使用的MATX板CPU位置特殊, 否則應該唔會頂cpu fan

原帖由 lyh1993 於 2009-9-5 15:51 發表

者係要用低W u

一般的應該足夠, 試過在2theMax 8KR1(火牛得120W) 安裝E4500/E5200都冇問題
所以選擇65W以下的CPU應該冇問題

8KR1的 120W PSU

rz 8KR1_PSU_spec.JPG

我想問下
如果裝matx板, size大約同你塊msi一樣
係咪用唔到3.5" hdd呢~?
我都有d興趣買返黎試下

回覆 43# 的帖子

果粒螺絲可唔可以起出來....
我怕佢會short 板就88

原帖由 斯路頓 於 2009-9-5 19:28 發表
我想問下
如果裝matx板, size大約同你塊msi一樣
係咪用唔到3.5" hdd呢~?
我都有d興趣買返黎試下

Yes!! 裝Full size matx板, 係會用唔到3.5" HDD
因為3.5"HDD位會比RAM槽和24PIN電源插頭佔用, 只剩下2.5"HDD位可以用

原帖由 wgpoon 於 2009-9-5 19:48 發表
果粒螺絲可唔可以起出來....
我怕佢會short 板就88

果粒係螺絲座, 唔可以起出來, 只可以用銼挫平
不同的MATX板會有不同的問題, 所以要小心選擇和嘗試

今日返到屋企終於有時間裝機
但係發覺個箱面又無日通又無漢科字樣...
死啦....咁咪姐係無保養.....隻牛死左點算...